Росіяни масово відчули на собі перші результати введення санкцій США проти "близького кола Путіна" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни масово відчули на собі перші результати введення санкцій США проти "близького кола Путіна"

Фондовий ринок
14978
Вранці в п’ятницю, 21 березня, пересічні громадяни Росії відчули на собі, що означають “нешкідливі” санкції, введені напередодні США щодо списку офіційних осіб і бізнесменів РФ, а також деяких кредитних організацій.
Міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard припинили обслуговувати картки деяких банків відповідно до рішення Мінфіну США.
“У Росії помилково вважали, що ми зупинимося на санкціях, оприлюднених у понеділок. Цього не сталося. Ми також не зупинимося на санкціях, оприлюднених сьогодні. Ми готові йти далі”, – заявило джерело в Білому домі. В адміністрації президента США Барака Обами заявили, що це далеко не кінець; Вашингтон налаштований найрішучішим чином і має намір в координації з союзниками ЄС прийняти “ще більш руйнівні економічні дії, які нададуть значний вплив на російську економіку”.
Отже, серед перших потерпілих – клієнти банків АКБ “Росія”, “Собінбанк”, “ІнвестКапіталБанк”, СМП Банк, “Фінсервіс” та інші.
Ці російські кредитні організації внесено до так званого листа Specially Designated Nationals List – список громадян і компаній, до яких застосовуються санкції США. Включення до цього списку означає блокування всіх американських активів банків і заборону на здійснення всіх операцій за будь-якими закордонними рахунками. Крім того, існує “правило 50%”, відповідно до якого під санкції підпадають всі організації, в яких фігурант переліку Мінфіну США володіє від 50% акцій.
Нагадаємо, напередодні санкції проти РФ ввів і Євросоюз, розширивши оприлюднений 17 березня список санкцій щодо ряду офіційних осіб Росії і Криму. Брюссель збільшив цей перелік з 21 до 33 осіб. Зазначеним у списках особам на півроку заборонено в’їзд до ЄС. Крім того, Євросоюз має намір заморозити їх рахунки, якщо такі виявляться в європейських банках.
Банк “Росія”
Після введення санкцій Мінфіну США проти банку “Росія”, який контролюють бізнесмени, наближені до президента Володимира Путіна, міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard припинили обслуговування карт, емітованих банком “Росія”. У Вашингтоні впевнені, що “Банк “Росія”- це персональний банк Путіна, тісно пов’язаний з вузьким колом найближчих радників президента”.
Контрольний пакет акцій банку “Росія” належить людям, зазначеним у “чорному списку” США – Юрію Ковальчуку належить 40% акцій банку, Дмитру Горєлову та Миколі Шамалову – по 10,5%, Геннадію Тимченку – 8%, Олексію Мордашову – 6%, а структурам “Газпрому” – близько 16%.
В офіційному повідомленні банку “Росія” говориться, що клієнти, що мають картки платіжних систем VISA і MasterCard, можуть отримати грошові кошти без всяких обмежень у банкоматах банку “Росія”, “Собінбанку” або Об’єднаної розрахункової системи.
Кореспондентські рахунки банк відкривав тільки в двох американських банках – The Bank of New York Mellon, JP Morgan Chase Bank і в підрозділі Deutsche bank в США. Інші банки-партнери знаходяться в Європі – рахунки банк “Росія” тримав в “дочці” банку ВТБ у Франції, в Commerzbank AG, “дочці” “Газпромбанку” у Швейцарії, “дочці” ВТБ на Кіпрі (Russian Commercial Bank), і Deutsche bank у Німеччині.
Банк обслуговує близько 24 тисяч корпоративних і 470 тисяч приватних клієнтів. Партнерами банку в рамках зарплатних проектів є найбільші російські компанії, серед яких МРСК Центру, РЖД, Центртелеком, ФГУП “Пошта Росії”, “Сургутнафтогаз”, Росгосстрах, МТС, Вимпелком, РЕСО-гарантія і т.д. Банк обслуговує значну частину бізнесу “Газпрому” – передусім групу “Газпром Міжрегіонгаз” і “Газпром енергохолдинг”.
Втім, як упевнені експерти, санкції США не завдадуть великої шкоди банку “Росія”, а от якщо їх повторить ЄС, то ефект буде куди сильніший і може торкнутися 22% активів банку.
З цієї причини ЦБ уже заявив, що “за необхідності будуть вжиті відповідні заходи з підтримки кредитної організації та надійного захисту інтересів її вкладників і кредиторів”.
“Собінбанк”
“Собінбанк” належить підданому санкціям АБ “Росія”. Тому його клієнти також зіткнулися з перебоями в обслуговуванні банківських карт у торговій мережі та банкоматах сторонніх банків. Банк закликав клієнтів користуватися банкоматами ВАТ “Собінбанк” і ОРС для зняття готівки. А клієнтам банку, які перебувають за кордоном, пропонується звернутися до банку по телефону.
Ці заходи стосуються проведення платежів. Зняття коштів в банкоматах банку можливе без обмежень.
Співробітникам банку в листі повідомили, що проблем з ліквідністю у банку немає, і якщо є необхідність в готівці, то їх можна зняти в банкоматах. При цьому керівництво банку просить не створювати черги біля банкоматів та кас і знімати гроші до відкриття чи після закриття офісів.
Клієнти банку, які мають картки платіжних систем Visa і MasterCard, можуть отримати грошові кошти без всяких обмежень у банкоматах банку “Росія”, “Собінбанку” або “ Об’єднаної розрахункової системи”.
“Собінбанк” за підсумками 2013 року посідає 89-е місце за розміром активів і 105-е місце за обсягом роздрібного кредитного портфеля в ренкінгу “Інтерфакс-100”.
СМП Банк
СМП Банк належить братам Ротенбергам, які внесені до списку санкцій США.
Платіжні системи Visa і MasterCard заблокували безготівкові транзакції за його картами.
Клієнти банку можуть знімати готівку в банкоматах, але всі безготівкові транзакції не можуть бути проведені, повідомляє ИТАР-ТАСС.
У банку підкреслили, що будуть намагатися врегулювати ситуацію з платіжними системами.
СМП Банк (повне найменування – банк “Северный морской путь”) зареєстрований в Москві в 2001 році. У липні 2007 року банк отримав генеральну банківську ліцензію ЦБ РФ. На сьогодні по 38,05% акцій СМП Банку безпосередньо належать бізнесменам Аркадію і Борису Ротенбергам, ще 11,18% – президенту кредитної організації Дмитру Калантирскому.
“Фінсервіс”
Клієнти банку “Фінсервіс” також відчувають проблеми в обслуговуванні банківських карт, повідомляє “Інтерфакс”.
“Інформуємо вас, що зараз можливі перебої в обслуговуванні банківських карт ВАТ “Банк Фінсервіс” в торгових мережах і сторонніх банкоматах”, – йдеться в повідомленні банку. Готівкові кошти клієнти можуть отримати без обмежень у банкоматах банку “Фінсервіс”, “Собінбанку”, АБ “Росія”, а також у банкоматах, що входять до НКО “Об’єднана розрахункова система” (ОРС).
Банк “Фінсервіс” за підсумками 2013 року посідає 136-е місце за розміром активів у ренкінгу “Інтерфакс-100”.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас