У київських аптеках стрімко дорожчають ліки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У київських аптеках стрімко дорожчають ліки

Особисті фінанси
2077
У столичних аптеках за останній місяць відчутно, на 15-30%, подорожчали медпрепарати. Фармацевти різкий стрибок цін пояснюють зростанням курсу долара і прогнозують, що тенденція до подорожчання може продовжитися.
ВИНЕН ДОЛАР. «Буквально за місяць препарати українського виробництва подорожчали мінімум на 15%, а от іноземні – на всі 30%. Наприклад, один з найбільш купованих препаратів для захисту печінки раніше киянам коштував 80 грн, а зараз – в 115 грн. Подорожчали і серцеві препарати: краплі, які ще кілька місяців тому коштували 6,60 грн, тепер продаємо по 10,71 грн!» – розповіли нам в аптеці на Позняках. Факт подорожчання підтверджують і в КП «Фармація». «Зростання цін дійсно пов’язане з курсом долара, адже оптові постачальники закуповують продукцію за іноземну волюту. Препарати українських виробників, для виготовлення яких потрібні імпортні інгредієнти, виросли в ціні на 15-18%. А повністю імпортні ліки стали дорожчі на 30%, а в деяких випадках і на всі 50%.
Що стосується «Картки киянина», то всі пільги залишаються незмінними, незалежно від формування нових цін», – розповів «Сегодня» гендиректор КП «Фармація» Олег Клімов. Втім, столична влада поки що не гарантує, що всі пільги, передбачені киянам, вдасться зберегти. «Поки що ми шукаємо можливості вберегти всі програми соціального захисту киян, в тому числі і пільги за «Карткою киянина». Але економічна ситуація непроста, дані по бюджету поки що аналізуємо, і наступного тижня затвердимо відповідний документ на сесії Київради», – розповів «Сегодня» голова КМДА Володимир Бондаренко.
АНАЛОГИ. У місті також з’явилася чутка, що через ускладнення відносин України й Росії, з продажів знімуть медпрепарати російського виробництва. Але фармацевти цей факт заперечують: «Так, бувають іноді затримки з поставками, але вони траплялися і раніше. Дефіциту медпрепаратів немає, а якщо що і не підвезуть, то легко можна підібрати український аналог, адже близько 80% медпрепаратів повторюють один одного. Про це потрібно не забувати і тим, хто більше не може купувати імпортні препарати, що подорожчали», – заспокоїла нас завідуюча аптеки на Борщагівці Тетяна.
Постійні клієнти аптек вже помітили зростання цін і почали скуповувати препарати в більшій кількості. «Я купила 3 коробочки серцевих крапель, адже невідомо, скільки коштуватимуть мої ліки завтра, а без них я вижити не зможу», – каже нам пенсіонерка Валентина. В аптеках не виключають, що ціни на препарати будуть зростати. «Все залежить від долара – якщо він буде дорожчати, ми будемо підвищувати ціни», – чесно зізналися нам фармацевти. Але економічні експерти заспокоюють: курс долара вже сягнув свого максимуму, і більше дорожчати не буде.
За накрутку цін штрафуватимуть
«Формування ціни навіть на вітчизняні медичні препарати залежить від курсу долара, оскільки 45% сировини для їх виробництва закуповується за кордоном. У середньому ціни в закупівлі зросли на 4-6%. У свою чергу дистриб’ютори встановлюють свої націнки, а аптеки – свої. Але є постанова Кабміну № 333, за якою держава може регулювати ціни на життєво важливі лікарські препарати (націнка на такі ліки може бути тільки 10% від митної ціни або від заводу виробника)», – пояснив «Сегодня» президент Асоціації фармацевтичних виробників України Петро Багрій. За його словами, держслужба лікарських засобів стежить за дотриманням ліцензійних умов, а ціноутворення контролює Державна цінова інспекція України. За його словами, аптечним мережам, які свідомо завищують ціни, загрожують штрафи, сума яких може дорівнювати кільком річним оборотам компанії за цим продуктом.
Кіріченко Леся
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас