Росія висунула Україні свої умови перемир'я: 7 пунктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія висунула Україні свої умови перемир'я: 7 пунктів

Світ
29769
Росія заявила про свою готовність приступити до формування міжнародного механізму для вирішення української кризи – компактної групи підтримки для України. МЗС РФ опублікував заяву в понеділок після оголошення офіційних підсумків референдуму в Криму і за кілька годин до того, як глави МЗС країн ЄС у Брюсселі почнуть обговорення санкцій відносно РФ через її позицію щодо Криму.
“Росія готова спільно з нашими партнерами без зволікання приступити до формування багатостороннього механізму сприяння врегулюванню української кризи”, – йдеться в заяві російського зовнішньополітичного відомства. Тим часом, як випливає з заяви, ця робота повинна вестися відповідно до пропозицій російської сторони, які докладно викладаються в документі.
КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ МАЄ БУТИ ФЕДЕРАТИВНОЮ
В якості однієї з цілей міжнародної групи підтримки Росія розглядає негайні кроки з ухвалення нової Конституції України. У Москві вважають, що Україна повинна стати федерацією.
У заяві МЗС РФ перераховані цілі міжнародної групи, одна з яких сформульована так: “Без зволікання скликати за рішенням Верховної ради України конституційні збори з рівним представництвом усіх українських регіонів для підготовки нової федеративної конституції”.
Як наголошується в заяві, в новій федеративній конституції повинні бути “закріплені принципи верховенства закону, захисту прав людини і всіх національних меншин, свобода слова і діяльності політичних партій та засобів масової інформації, а також інші принципи, що забезпечують політичний лад України в якості демократичної федеративної держави, що володіє суверенітетом і нейтральним військово-політичним статусом”.
МАЄ ВИЗНАВАТИСЯ ПРАВО КРИМУ ВИЗНАЧАТИ СВОЮ ДОЛЮ НА ПІДСТАВІ РЕФЕРЕНДУМУ ВІД 16 БЕРЕЗНЯ
Група підтримки для України, до якої Росія запрошує ЄС і США, повинна сприяти визнанню права Криму визначити своє майбутнє після референдуму, який відбувся, вважають у Москві. “Визнання і повага права Криму визначити свою долю відповідно до результатів вільного волевиявлення його населення під час проведеного 16 березня 2014 року референдуму”, – це формулювання міститься в заяві МЗС при перерахуванні першочергових дій, які повинні здійснити українці за підтримки міжнародної групи.
НЕЛЕГАЛЬНА ЗБРОЯ МАЄ БУТИ ВИЛУЧЕНА, ВИПАДКИ НАСИЛЬСТВА ДО ЛЮТОГО 2014 РОКУ РОЗСЛІДУВАНІ
Росія наполягає на тому, щоб нова міжнародна структура сприяла реалізації угоди від 21 лютого, підписаної Віктором Януковичем з українською опозицією в частині, що стосується безпеки.
“Негайно виконати зобов’язання, що містяться в Угоді про врегулювання ситуації на Україні від 21 лютого 2014 року, з вилучення нелегальної зброї, звільнення незаконно зайнятих будівель, вулиць і площ, а також з організації об’єктивного розслідування актів насильства в грудні 2013 року – лютому 2014 року”, – йдеться в заяві російського зовнішньополітичного відомства.
НЕЙТРАЛЬНИЙ ВІЙСЬКОВО-ПОЛІТИЧНИЙ СТАТУС УКРАЇНИ МАЄ БУТИ ЗАКРІПЛЕНО РЕЗОЛЮЦІЄЮ РБ ООН
Москва виступає за гарантований нейтральний військово-політичний статус України і його закріплення в резолюції РБ ООН. “Встановлений на основі сукупності викладених вище цілей і принципів державний лад України, її суверенітет, територіальна цілісність і нейтральний військово-політичний статус гарантуються Росією, Євросоюзом і США із закріпленням резолюцією Ради Безпеки ООН”, – йдеться в заяві МЗС РФ. У ній міститься згадка і про те, що нейтральний військово-політичний статус повинен бути закріплений і в конституції України.
РОСІЙСКA МОВА МАЄ СТАТИ ДРУГОЮ ДЕРЖАВНОЮ
У Москві наполягають на тому, щоб російська мова отримала статус другої державної, і це, на думку російської сторони, має бути закріплено в Конституції України.
“Російській мові, поряд з українською, буде надано статус другої державної мови, а решті мов – статус відповідно до європейської Конвенції про регіональні мови і мови меншин”, – йдеться в заяві МЗС РФ.
УКРАЇНСЬКІ РЕГІОНИ ПОВИННІ МАТИ ШИРОКІ ПОВНОВАЖЕННЯ
Як пропонує МЗС РФ, “регіони будуть самостійно прямим голосуванням обирати органи своєї законодавчої і виконавчої влади і мати широкі повноваження, що відображають культурно-історичну специфіку кожного з них у питаннях економіки і фінансів, соціальної сфери, мови, освіти, зовнішніх міжрегіональних зв’язків, при забезпеченні захисту прав національних меншин, що проживають в кожному суб’єкті федерації”. Крім того, наголошується в заяві, новою конституцією “буде заборонено і каратися втручання у справи церкви і в міжконфесійні відносини”.
ПРОЕКТ КОНСТИТУЦІЇ МАЄ БУТИ ВИНЕСЕНО НА ВСЕНАРОДНИЙ РЕФЕРЕНДУМ
“Рішення про затвердження проекту нової конституції приймається конституційними зборами на основі згоди всіх учасників. Проект конституції виноситься на всенародний референдум”, – йдеться в заяві МЗС РФ. Після цього, вважають у Москві, Україна повинна провести одночасні вибори центральної влади і влади в суб’єктах федерації.
“Одразу після схвалення нової Конституції має бути призначено проведення при широкому і об’єктивному міжнародному спостереженні загальнонаціональних виборів вищих органів державної влади України з одночасним проведенням виборів органів законодавчої і виконавчої влади в кожному суб’єкті федерації”, – йдеться в заяві МЗС РФ.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас