Чому Сходу краще залишитися з Україною? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому Сходу краще залишитися з Україною?

Казна та Політика
3215
Агресивно налаштовані проросійські мітинги після Криму почали пробиратися і на схід України: вчора проросійські акції відбулися в Донецьку і Луганську, на них виступаючі вимагали приєднання до РФ.
У Луганську присутнім (близько 1000 людей) видавали «бюлетені для голосування» в «народному референдумі Луганщини» з питаннями про підтримку статусу області як суб’єкта федерації у складі України, вступ до Митного союзу та довіру в.о. президента Олександру Турчинову. У Донецьку (на мітингу було близько 3000 людей) вимагали федералізації Донбасу. «Сегодня» з’ясувала у економістів: що вигідніше для цих регіонів – залишитися у складі України або примкнути до Росії.
ХТО КОГО ГОДУЄ. За словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, і Донбас, і Луганщина – дотаційні регіони, тобто виробляють менше, ніж споживають.
«Головні годувальники України – Харківська, Полтавська і Дніпропетровська області, вони щороку дають до бюджету на 20 млн грн більше, ніж проїдають, насамперед за рахунок видобутку нафти і газу, – говорить Охріменко. – А Донбас отримує з казни понад 9 млрд грн на рік, з них половину – на дотації шахтам (виплата зарплат шахтарям), адже не секрет, що донецьке вугілля продається дешевше за собівартість. Видобувають його тому, що закриття шахт призведе до безробіття та соціальної напруженості. Луганщину держбюджет дотує на 5 млрд грн на рік. Якщо ці регіони відійдуть до РФ, то більшість шахт закриють, адже в Росії повно дешевого вугілля з Кузбасу. Та сама доля чекає і на машинобудування Луганщини, наприклад, «Луганськтепловоз». І всі залишаться безробітними. Але доля наших людей російських політиків не цікавить».
Економіст Віктор Лисицький впевнений, що схід залишиться українським завдяки великому бізнесу, якого немає в Криму, що намагається відколотися: «Наших олігархів російський бізнес «задавить». А навести порядок просто – їм достатньо роз’яснити робочим своїх заводів і фабрик, що після входження до РФ підприємства закриються і всі залишаться без засобів до існування. Більшості є що втрачати, мітингують ті, хто не працює, і російські провокатори».
Політолог Вадим Карасьов вважає, що головна мета Росії – федералізація України, а не приєднання якихось областей, які доведеться годувати, для чого й інспіруються так звані «мітинги». Федералізація дозволить РФ вести бізнес з Донбасом і Луганщиною безпосередньо, оминаючи Київ: дешевше розміщувати замовлення, в тому числі військові, торгувати своїми товарами, надавати кредити. У перспективі – поширити вплив РФ на інші східні та південні регіони України.
УКРАЇНІЗАЦІЇ НЕ БУДЕ
Ще одна страшилка для Сходу – тотальна українізація: використання лише української мови, переписування історії. Але цього не буде. «Перші кроки нової влади, що не визнала поспішне скасування закону про мови і призначила губернаторами місцевих олігархів Коломойського і Таруту, говорять про це, – стверджує Карасьов. – Та й технічно неможливо всюди замінити російськомовних учителів україномовними».
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас