США звинуватили Китай у крадіжці технологій винищувача F-35 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США звинуватили Китай у крадіжці технологій винищувача F-35

Світ
1143
Китайські хакери сім років тому провели кілька кібератак проти американської компанії Lockheed Martin, вкравши відомості про деякі технології перспективного винищувача F-35 Lightning II, повідомляє The Washington Free Beacon з посиланням на джерела в уряді і оборонно-промисловому комплексі США. Вся вкрадена інформація була згодом використана при проектуванні перспективного китайського бойового літака J-20.
Серія кібератак, проведена китайськими хакерами в 2007 році, була названа американськими спецслужбами операцією «Візантійське пекло» (Byzantine Hades). Атаки, спрямовані проти американських урядових і промислових структур, проводилися хакерами китайського Бюро технічної розвідки, розташованого в провінції Ченду. Вся отримана в результаті шпигунства інформація була передана китайській авіабудівній корпорації AVIC.
Більша частина вкрадених Китаєм технологій не уточнюється. Джерела видання припустили, що зокрема мова може йти про систему сенсорів винищувача J-20, яка зовні нагадує таку у винищувача F-35. Льотний зразок J-20 з бортовим номером «2011», на якому дійсно встановлена подібна система, приступив до випробувань в кінці лютого поточного року.
Китайський перспективний важкий винищувач J-20 проходить льотні випробування з січня 2011 року. Незабаром після першого польоту літака декілька американських військовослужбовців і експертів оголосили, що при проектуванні J-20 Китай використовував технології малопомітності, що раніше застосовувалися США в штурмовику F-117 Nighthawk. Зокрема, передбачалося, що китайські фахівці вивчили уламки збитого в 1999 році над Сербією F-117.
У лютому 2011 року представники міністерства оборони Китаю оголосили, що при створенні J-20 американські технології малопомітності не використовувалися; китайські інженери їх не копіювали.
Винищувач J-20 сконструйований за аеродинамічною схемою «качка» з високо розміщеним трикутним в плані крилом, зв’язаним з фюзеляжем. Суцільноповоротні кілі мають великий кут відхилення в сторони від поздовжньої осі; мотогондоли розташовані під крилами. Прототипи літака ─ «2001», «2002» і «2011» оснащені двома двигунами; в їх числі, імовірно, російські АЛ-31Ф або АЛ-41Ф, а також китайські WS-10A. Технічні характеристики J-20 поки невідомі.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас