Російський десант вперше масово висадився в Арктиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський десант вперше масово висадився в Арктиці

Світ
2253
Вперше у своїй історії Росія провела масову висадку десантників з військовою технікою в Арктиці. У ніч на п’ятницю парашутно-десантний батальйон Іванівської 98-й повітряно-десантної дивізії чисельністю 350 осіб висадився на острів Котельний.
Офіційний представник ВДВ підполковник Євген Мєшков повідомив, що висадка сталася о 3:30 мск, і протягом приблизно 40 хвилин після приземлення десантники основної групи “Темп” “захопили” аеродром, незважаючи на протидію умовного противника з мобільними групами на снігоходах і паропланах.
“Передова група десанту завершила знищення мобільних груп умовного противника. Надалі, менш ніж через годину, десантники вже були готові прийняти на захоплений ними аеродром літаки військово-транспортної авіації з основними силами десанту з важкою технікою і озброєнням”, – підкреслив Мєшков.
Навчання проходили за аномально низьких температур, десантників забезпечили триразовим гарячим харчуванням. На острові була розгорнута високопрохідна автомобільна польова кухня, а для невеликих команд, що виконують завдання у відриві від основних сил, видавалися кухонні набори: десантникам покладалися дві гарячих страви і чай тричі на день. Учасники навчань також були забезпечені додатковим харчуванням – бутербродами з салом чи ковбасою, фруктовим компотом, шоколадом та іншими солодощами.
“Завдання, поставлене перед нами, виконано в повному обсязі. Тепер протягом півтора діб десантники виконуватимуть завдання, поставлені Міноборони Росії. Крім суто військових завдань, це будуть завдання гуманітарні, пошуково-рятувальні та надання допомоги нашим полярникам”, – заявив командувач ВДВ генерал-полковник Володимир Шаманов.
“Я позитивно оцінюю дії десантників, які зуміли в складних погодних умовах виконати поставлені завдання”, – заявив перший заступник міністра оборони РФ генерал армії Аркадій Бахін.
Він також заявив, що планується робота і з низки інших напрямків у зоні Північного морського шляху Російської Арктики. “Для нас, військових людей, головне не тільки вирішувати навчально-бойові завдання, а й вести практичну діяльність з удосконалення інфраструктури в зонах освоєння Арктики, яка цього року буде продовжена”, – резюмував військовий чиновник.
За словами Бахіна, крім навчально-бойових завдань, десантники виконують завдання, покладені на них президентом Росії, включаючи “надання гуманітарної допомоги нашим полярникам, полярним експедиціям, метеостанціям, доставку вантажів і евакуацію персоналу”. Перший заступник міністра нагадав, що в січні поточного року російські військовослужбовці, дислоковані на острові Котельний, вже надавали практичну допомогу в евакуації кількох метеостанцій, які перебували “в тяжкому становищі з технічних причин”.
“У них вийшли з ладу двигуни, тому їм в найкоротші терміни була надана необхідна допомога”, – повідомив Бахін. Сьогодні ж стало відомо, що в Арктиці цього року на острові Котельний буде побудоване ще одне військовий містечко.
Нагадаємо, що необхідність створення арктичних військ обговорюється в Росії з 2009р. П’ять років тому передбачалося передати регіон у відання ФСБ і до 2016р. перетворити його на “провідну стратегічну ресурсну базу РФ”. У грудні минулого року голова Міноборони РФ Сергій Шойгу повідомив, що в 2014р. в Арктиці буде створене угруповання військ, покликане забезпечити військову безпеку і захист національних інтересів Росії на цій території.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас