Рада має намір створити комісію з реабілітації незаконно засуджених — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада має намір створити комісію з реабілітації незаконно засуджених

Казна та Політика
286
Верховна Рада прийняла за основу проект закону “Про реабілітацію осіб, які були незаконно засуджені”.
За прийняття відповідного законопроекту № 4389 у першому читанні проголосували 240 депутатів. Після цього спікер Олександр Турчинов поставив на голосування прийняття документа в цілому, однак лише 216 депутатів (при необхідних для прийняття 226) віддали свої голоси за це. У підсумку документ 231 голосом відправили на доопрацювання.
Законопроектом пропонується створити Комісію з питань реабілітації осіб, які були незаконно засуджені, яка складатиметься з 15 осіб, 10 з яких – з числа суддів (суддів у відставці) і 5 – з представників громадськості. Склад Комісії затверджуватиметься Верховною Радою.
У разі прийняття Комісією рішення про наявність ознак прийняття судового рішення особа має право на звернення до суду для встановлення статусу реабілітованого. Суд при цьому повинен розглядати справу за правилами, встановленими для перегляду справ за нововиявленими обставинами.
Відповідно до законопроекту, у випадку винесення виправдувального вироку, суд визнає особу реабілітованою. Така особа матиме право на відшкодування (повернення) конфіскованого майна з державного бюджету; сум сплачених штрафів, призначених як покарання; процесуальних витрат у кримінальному провадженні, які стягуються з особи; компенсацію коштів у розмірі однієї мінімальної заробітної плати за кожен місяць перебування під вартою в місцях позбавлення волі.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас