ЄС: дії Росії - серйозний виклик стабільності кордонів у Європі по Гельсінським домовленостям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС: дії Росії - серйозний виклик стабільності кордонів у Європі по Гельсінським домовленостям

Світ
1957
Дії Росії в Україні – це серйозний виклик Гельсінським домовленостям про недоторканність кордонів у Європі.
Про це під час свого виступу в Європарламенті заявив єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле.
Він заявив, що “організований на неділю в Криму референдум порушує як міжнародне право з підтримки суверенітету і недоторканності територіальної цілісності, так і українську конституцію”.
“Це створює серйозну загрозу для стабільності кордонів у Європі. ЄС засуджує обставини і пропоновані питання на референдум, який ми вважаємо незаконним, а його результати неприйнятними”, – сказав Фюле.
Він також обурився російським законом, який дозволяє анексувати чужі території на основі “загрози” для російських нацменшин.
“Це стосується не тільки Криму, це найсерйозніший виклик Гельсінським угодам, який ми бачили дотепер. І саме тому те, що відбувається в Криму, відбувається набагато ближче до нас, ніж багато хто з нас готові прийняти”, – застеріг Фюле.
Він закликав Європу “допомогти російським лідерам не зробити серйозну помилку” і не перетворювати багатополярний світ у світ, де діє тільки правило, що не діють ніякі правила.
Фюле пропонує підтримати Україну на шляху до демократії і відкритого некорупційну уряду.
Як відомо, в 1975 році в Хельсінкі глави 35 держав підписали угоди, що закріплювали кордони держав за результатами Другої світової війни.
У цих угодах чітко прописано повагу до суверенітету всіх країн і недоторканність їх кордонів.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас