Росія втратила на невдалих запусках ракет 20 мільярдів рублів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія втратила на невдалих запусках ракет 20 мільярдів рублів

Світ
704
Збиток держави від невдалих запусків космічних апаратів і транспортних рейсів на орбіту, які не були застраховані, з 2010 року перевищив 20 мільярдів рублів. Про це в середу, 12 березня, пише газета «Ведомости» з посиланням на відповідь Російської асоціації авіакосмічних страховиків (РААКС) контрольно-ревізійному управлінню Кремля, копія якого опинилася в розпорядженні видання.
Всього за останні чотири роки було здійснено 100 запусків ракет. Шість запусків визнані «неуспішними» або «аварійними», причому як мінімум п’ять з них, за даними РААКС і Роскосмоса, не були застраховані.
Раніше Роскосмос переважно страхував лише унікальні апарати, наприклад «Фобос-Грунт», а не серійні супутники, такі як «Глонасс», розповіли виданню джерела в агентстві. Однак найчастіше причиною аварійних запусків були саме збої в роботі серійних ракет-носіїв і розгінних блоків.
Виправити ситуацію, що склалася, пишуть «Ведомости», повинен закон про страхування космічних ризиків, розробити який прем’єр-міністр Дмитро Медведєв доручив у серпні, після аварії ракети-носія «Протон» з трьома супутниками «Глонасс» на борту, що сталася в липні. Курирує розробку такого закону віце-прем’єр Дмитро Рогозін, який доручив Роскосмосу, Міноборони, Мінекономрозвитку і Мінфіну до середини серпня 2014 підготувати свої проекти документа.
Свій варіант проекту закону про страхування космічних ризиків готує і Російська асоціація авіакосмічних страховиків. Асоціація пропонує страхувати не тільки самі запуски та експлуатацію на орбіті, а й випробування ракетних двигунів, а також персонал підприємств космічної галузі. Приблизні витрати на таку страховку в РААКС поки не підрахували.
За останні чотири роки російська космічна галузь пережила цілу низку великих невдач. Так, в грудні 2010 року внаслідок невдалого запуску в Тихий океан впали відразу три супутники «Глонасс-М», у лютому 2011 року на орбіту не вдалося вивести геодезичний апарат військового призначення «Гео-ІК-2», в серпні того ж року був спочатку зроблений невдалий запуск супутника «Експрес-АМ4», а потім незабаром після запуску впав вантажний корабель «Прогрес». У листопаді 2011 року Роскосмос не зміг запустити до Марса автоматичну міжпланетну станцію «Фобос-Грунт», а в грудні було втрачено супутник зв’язку «Меридіан-5».
У серпні 2012 року не вдалося вивести на орбіту супутники «Експрес-МД2» і «Телком-3». У липні 2013 року ракета-носій «Протон-М» з трьома супутниками «Глонасс» на борту вибухнула через 30 секунд після запуску.
Після невдалого запуску «Протон-М» почалася підготовка реформи російської космічної галузі, яка передбачає фактичний поділ Роскосмосу на дві частини. Безпосередньо Роскосмос відповідатиме за державну політику в космічній сфері, а під контроль створюваної Об’єднаної ракетно-космічної корпорації перейде більшість підприємств космічного сектору.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас