Міністр юстиції: необхідне повне переобрання Вищої ради юстиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр юстиції: необхідне повне переобрання Вищої ради юстиції

Казна та Політика
486
Міністр юстиції Павло Петренко розповів, як буде здійснюватися люстрація суддів і назвав сім критеріїв оцінки їх діяльності в контексті справ про Євромайдане, справ про позбавлення народних депутатів повноважень.
“Мова йде про очищення та оновлення судової системи на законних – чітких і зрозумілих – підставах, а не про масову розправу над всіма і кожним.
Важливе питання: як саме перевіряти суддів? Представники Гельсінської спілки відзначили, що критерії не можуть бути оціночними, виключно – чіткими. Напрацьовано сім таких критеріїв. Зокрема витребуванню і перевірці підлягає особиста справа суддів, які виносили рішення про заборону мітингів під час масових акції в 2013-2014 році; про арешти активістів; про позбавлення прав учасників Автомайдану; про позбавлення мандатів народних депутатів; про виборчі спори в п’яти проблемних округах.
Тобто, все чітко і зрозуміло: або суддя приймав ці рішення, або ні. Якщо приймав – його справа перевіряється, і він звільняється. Ніяких інших оцінок комісія суддям не дає, лише констатує факти або їх відсутність”, – зазначив Петренко.
Новий міністр зазначив, що і Вища Рада юстиції, і Вища кваліфікаційна комісія підлягають повному переобранню.
“Я два роки звертався до ВРЮ, щоб по Родіону Кірєєву було відкрито дисциплінарне провадження. Два роки вони все «відкладали» і «відкладали». І ось тільки влада змінилася – отримую повідомлення: «за вашим запитом відкрито дисциплінарне провадження». Тобто зараз вони намагаються демонструвати лояльність, але необхідності повного переобрання складу і ВРЮ, і ЛКК це все одно не скасовує”, – сказав Петренко.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас