АНБ заборонили знищувати дані про телефонні розмови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АНБ заборонили знищувати дані про телефонні розмови

Світ
980
Федеральний суддя в Сан-Франциско ухвалив, щоб Агентство національної безпеки США призупинило знищення мільйонів записів про телефонні розмови. Про це 10 березня повідомляє агентство Associated Press.
Остаточне рішення про долю даних буде прийнято 19 березня, коли суд більш детально вивчить справу. Тоді суддя, який розглядає два позови американських громадян до АНБ з приводу стеження, вирішить, чи потрібні ці записи як докази на процесі.
У АНБ на початку березня збиралися знищити дані про мільйони перехоплених телефонних розмов. Це рішення підтвердив суд з контролю за зовнішньою розвідкою. Саме ця інстанція раніше видавала дозвіл на збір даних і вимагала, щоб відомості через п’ять років знищували.
Стосовно АНБ з літа 2013 року подали низку позовів. Відомство звинувачують у втручанні в особисте життя і порушенні конституції. Серед позивачів є різні організації, в тому числі правозахисні, екологічні та релігійні групи, а також рух за легалізацію марихуани.
АНБ збирало дані про дзвінки на території США з 2001 року, а з 2006 року цю діяльність санкціонував суд з контролю за зовнішньою розвідкою. У спецслужбі записували, коли і на які номери телефонували ті чи інші особи, а також скільки тривали їхні розмови. Проте прослуховувати переговори співробітники спецслужб без спеціального рішення суду не могли.
Про програму АНБ зі збору метаданих про дзвінки стало відомо влітку 2013 року. Тоді ЗМІ опублікували секретні документи, отримані від колишнього співробітника американських спецслужб Едварда Сноудена. Він також розкрив інформацію про масштабне стеження американської влади за інтернет-користувачами і низку інших відомостей. Сам Сноуден отримав тимчасовий політичний притулок в Росії.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас