Україна може підписати угоду про асоціацію з ЄС наступної п'ятниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може підписати угоду про асоціацію з ЄС наступної п'ятниці

Казна та Політика
1837
Угоду про асоціацію, точніше, її політичну частину, можуть підписати на засіданні Ради ЄС 17-21 березня у Брюсселі. Про це вчора повідомив наш в.о.міністра закордонних справ Андрій Дещиця після зустрічі з колегами з Бельгії, Люксембургу та Нідерландів. Зону вільної торгівлі (економічну частину Угоди) почнуть створювати після обрання нового президента і формування постійного Кабміну (скасують частину мит на українські товари). У політичній частині Угоди вимоги до України залишаться: до осені нам потрібно провести конституційну та судову реформи, а також розслідувати всі випадки насильства на мітингах.
УМОВИ. Зараз Україна і ЄС переробляють текст Угоди. «Ми поділяємо політичну та економічну частини. Там залишаться умови проведення всіх реформ – ми самі цього хочемо. Можлива дата підписання – 21 березня, коли в Брюсселі зберуться всі голови МЗС ЄС», – розповів «Сегодня» Андрій Дещиця, уточнивши, що дипломати працюють і над включенням пункту про майбутню перспективу членства України в ЄС. Адже в п’ятницю на з’їзді Європейської народної партії (представлена ​​більшістю в Європарламенті) прийняли резолюцію, за якою Україна може подати заявку на вступ до ЄС. Таку ж резолюцію два тижні тому прийняли і на засіданні ЄП. Правда, ні в одній з них не йде мова про те, щоб виділити перспективу членства окремим пунктом в Угоді. «Наші політики хочуть подивитися, як Україна проведе реформи – до Угоди можна внести правки», – сказало «Сегодня» джерело в Єврокомісії.
РЕФОРМИ. До осені реформи обіцяють впровадити. «Рада створила конституційну комісію, всі фракції подали списки людей, які увійдуть до її складу. Робоча група вже займається законом про прокуратуру. Його проголосували в першому читанні (наприкінці 2013-го, і відправили на експертизу до Венеціанської комісії. – Авт.). Зараз у нього вносять правки за рекомендацією Венеціанської комісії», – сказав нам заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.
Яценюк з Обамою вирішують щодо Криму
Розслідувати факти насильства на мітингах нам обіцяють допомогти європолітики. Для цього Арсеній Яценюк та генсекретар Ради Європи Турбйорн Ягланд домовилися створити міжнародну консультативну групу. А з Олександром Турчиновим генсек РЄ погодив кроки з блокування агресії Росії в Криму. Йдеться про правдиве висвітлення кримських подій (на відміну від російських телеканалів). Про проблеми України поговорять і в США. Завтра в Білому домі Барак Обама прийме Арсенія Яценюка. Вони шукатимуть рішення військового втручання, зберігши український суверенітет, і обговорять умови надання фінансової допомоги Україні (кредит на $1 млрд). З висновками щодо Криму наступного дня Яценюк відправиться на засідання Радбезу ООН в Нью-Йорк, за результатами якого вкотре Кремлю повинні висунути низку вимог.
Зеленюк Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас