Нові санкції Заходу: ЄС призупиняє співпрацю з РФ по газопроводу "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові санкції Заходу: ЄС призупиняє співпрацю з РФ по газопроводу "Південний потік"

Енергетика
3851
Євросоюз збирається припинити співпрацю з Росією щодо газопроводу “Південний потік”. Про це повідомив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.
“Я не буду намагатися прискорити хід переговорів з приводу газових трубопроводів, наприклад щодо “Південного потоку”. Навпаки, такі переговори будуть відкладені”, – заявив Еттінгер.
За його словами, ніякої необхідності терміново шукати способи збільшення імпорту енергії до Європи в даний момент немає. Європейські країни не бояться перебоїв у поставках газу, оскільки зимовий опалювальний сезон вже закінчується.
Відзначимо, Еттінгер підтвердив, що підтримує санкції проти Росії. Зокрема, мова йде про припинення переговорів щодо спрощення візового режиму і можливого ​​заморожування активів окремих осіб. Але він висловився проти масштабних економічних санкцій, які б торкнулися всієї економіки Росії.
Звернемо увагу, сьогодні повідомлялося, що Болгарія не стала зупиняти попередні роботи з будівництва газопроводу “Південний потік” на своїй території, незважаючи на українську кризу. Відзначимо, попередні роботи з будівництва “Південного потоку” в Болгарії почалися в листопаді 2013 р. У цілому проект приверне в країну 3,5 млрд євро прямих інвестицій.
Нагадаємо, “Південний потік” – це газопровід, яким паливо можна постачати до Європи Чорним морем в обхід України і Туреччини. До 2018 р. він повинен дозволити забезпечувати 15% енергії, що імпортується ЄС. Газопровід “Північний потік” вже дозволяє минути територію України по дну Балтійського моря. “Південний потік” передбачає будівництво компанією “Газпром” газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через акваторію Чорного моря до країн Південної і Центральної Європи з метою диверсифікації маршрутів експорту природного газу і виключення транзитних ризиків. Морська ділянка газопроводу “Південний потік” пройде по дну Чорного моря від компресорної станції “Російська” на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна протяжність чорноморської ділянки становитиме більше 930 км, максимальна глибина – більше 2 км. Сухопутна ділянка газопроводу протяжністю 1 тис. 455 км пройде територіями Болгарії, Сербії, Угорщини та Словенії.
Підписання угоди акціонерів компанії South Stream Transport відбулося 16 вересня 2011р. Відповідно до документа, частка участі ВАТ “Газпром” в проекті морського газопроводу складає 50%, італійської ENI – 20%, німецької компанії Wintershall і французькою EDF – по 15%. Перші поставки газу по газопроводу заплановано на кінець 2015р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас