В Україні впали запаси палива більш ніж на 25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні впали запаси палива більш ніж на 25%

Енергетика
1362
Запаси нафтопродуктів в Україні до початку весни зменшилися більш ніж на 25%: за даними консалтингової групи А-95, в лютому бензину було завезено 203 тисяч тонн – або на 70 тисяч тонн менше, ніж рік тому. За інформацією експертів, “дизеля” завезли 289 тисяч тонн – на 83 тисяч тонн менше. Загальний обсяг поставок за бензинами і ДТ за січень-лютий знизився на 28,1 і 17,4% відповідно. Для довідки: в середньому на місяць продається по 300-350 тисяч тонн бензину і ДТ.
“Палива завозять менше через стрибки курсу гривні та відстрочення придбання валюти на 6 робочих днів (до 10 календарних)”, – говорить директор А-95 Сергій Куюн. “Трейдери постачають свої АЗС і тимчасово відмовилися від оптових поставок. Це небезпечна тенденція, адже гірше за високі ціни лише брак палива”, – сказав він.
Аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко підтверджує, що палива стало менше, але вказує, що попит теж впав: “Після лютневих подій у Києві виникла паніка, що бензин зникне, і попит на нього злетів вдвічі. Розібрали запаси, і зараз на АЗС затишшя, всі катаються на купленому раніше. Якщо курс гривні стане передбачуваним, палива почнуть завозити більше”.
У Міненерговугіллі впевнені: дефіциту “горючки” не буде. “У середу на засіданні експертно-аналітичної групи (до неї входять представники міністерства, трейдерів, експерти ринку) міністр Юрій Продан обіцяв, що терміново звернеться до Кабміну і НБУ з проханням скасувати відстрочку продажу валюти для постачальників палива, адже це критичний імпорт”, – повідомили нам у його прес-службі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас