Україна йде на Захід: політичну частину Угоди про асоціацію Київ і ЄС підпишуть вже до кінця травня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна йде на Захід: політичну частину Угоди про асоціацію Київ і ЄС підпишуть вже до кінця травня

Світ
2164
Президент Ради Європейського Союзу Герман ван Ромпей заявив, що Угода про асоціацію з Україною буде частково підписана до президентських виборів, які призначені на 25 травня. Одночасно аналогічні Угоди, але в повному обсязі, будуть підписані з Грузією і Молдовою.
Таким чином, Угода про асоціацію з Україною буде розділено на дві частини – політичну й економічну. “Євросоюз готовий підписати в найкоротші терміни Угоду про асоціацію з Україною . Його політичний розділ буде підписаний ще до виборів на Україні”, – уточнив Ван Ромпей. При цьому президент Ради ЄС зазначив, що з української сторони необхідні “вільні і справедливі вибори, конституційна реформа та розслідування всіх випадків насильства”.
Економічний розділ Угоди буде залишений до формування нової виконавчої влади в країні.
При цьому президент Ради ЄС також підтвердив готовність ЄС надати Україні серйозну фінансову підтримку. “Ми маємо намір схвалити спеціальні торговельні заходи, які дозволять Україні скористатися перевагами зони вільної торгівлі. Ми також залишаємося відданими питанню лібералізації візового режиму, ми готові допомогти з сфері енергетики”, – перелічив він позиції ЄС щодо подальший дій для України.
Нагадаємо, раніше Єврокомісія заявила, що готова найближчим часом, до підписання Угоди, скасувати імпортні мита для українських товарів, не чекаючи створення зони вільної торгівлі.
Про можливість такого кроку заявив президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. “Європейська комісія готова запропонувати Раді ЄС та Європейського парламенту достроково застосувати в односторонньому порядку положення про імпорт товарів угоди про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі Угоди про асоціацію, яке ми готові підписати. Це означає мільйони збережених платежів на імпортні мита”, – сказав він.
Євросоюз є одним з головних торговельних партнерів України. У 2013 році товарообіг між Україною та Європою (без країн СНД ) склав $ 45600000000, експорт українських товарів до країн Європи перевищив $ 17 млрд.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас