Потрібно в НАТО. Київ заговорив про вступ до Альянсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потрібно в НАТО. Київ заговорив про вступ до Альянсу

Казна та Політика
1499
На тлі загострення відносин з Росією Україна активніше заговорила про тіснішу співпрацю з військовим блоком.
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк полетів до Брюсселя, щоб зустрітися з генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном.
Після того, як Росія ввела свої війська в Крим, про співпрацю Києва з Альянсом говорять все активніше.
У НАТО чекають Україну
НАТО підтверджує право Києва на членство в Альянсі, якщо Україна буде відповідати вимогам і приєднання до організації захочуть самі українці.
“Це українці повинні прийняти рішення про свої майбутні відносини з НАТО. Як ви пам’ятаєте, НАТО прийняло рішення ще в 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті, що Україна, і до речі також Грузія, стануть членами НАТО, якщо, звичайно, вони цього захочуть і за умови, що вони будуть відповідати необхідним критеріям. Це рішення залишається в силі”, – цитує прес-служба генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена після засідання ради Росія – НАТО в Брюсселі.
Генсек зазначив, що водночас Україна вирішила дотримуватися позаблокової політики і НАТО поважає це рішення.
Потрібно в НАТО. Київ заговорив про вступ до Альянсу
“Ми повністю поважаємо це. Ми відмінно співпрацюємо з Україною в рамках комісії Україна – НАТО. Ми готові продовжувати і розширювати надалі це партнерство. І це українці повинні прийняти рішення, чи хочуть вони і надалі розвивати це партнерство”, – сказав він.
Альянс підтримав український суверенітет
Також, як повідомили в прес-службі НАТО, Альянс готовий і далі виступати на підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України.
“Відповідно до хартії про особливе партнерство між НАТО і Україною, підписаної в 1997 році, союзники по НАТО продовжуватимуть підтримувати суверенітет і незалежність України, її територіальну цілісність, демократичний розвиток і принцип непорушності кордонів, як ключові фактори стабільності та безпеки в Центральній і Східній Європі та на континенті в цілому”, – відзначили в прес-службі.
У Брюсселі знову підтвердили, що НАТО і Україна мають особливе партнерство, втілене в Комісії НАТО-Україна, і в рамках цього партнерства НАТО готове продовжувати співпрацю з Україною і допомагати в реалізації реформ.
Законопроект щодо НАТО вже внесений в Раду
Тим часом, у Верховній Раді вже зареєстрували законопроект на підтримку вступу України в НАТО.
Потрібно в НАТО. Київ заговорив про вступ до Альянсу
У пояснювальній записці до закону йдеться, що “проголошення України в 2010 році позаблоковою державою не призвело до посилення її безпеки, а навпаки – знизило обороноздатність”.
“Враховуючи загрози національній безпеці й обороні України, виникає практична необхідність внесення змін до деяких законів України щодо визначення курсу євроатлантичної інтеграції і приєднання України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО)”, – йдеться в повідомленні.
Відносини з Росією переглянуть
Водночас, в НАТО прийняли рішення переглянути співпрацю з Росією, повідомив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.
НАТО прийняла рішення переглянути співпрацю з Росією через дії Росії в Україні. НАТО призупинило планування першої спільної операції: морського ескорту для американського корабля Cape Ray, який бере участь у нейтралізації хімічної зброї Сирії. Ніяких засідань на рівні цивільних або військових співробітників на сьогодні. Рішення буде прийматися на засіданні міністрів закордонних справ у квітні”, – повідомив він.
НАТО розширює горизонти
У зв’язку з кризою в Україні США розширять військову співпрацю з Польщею та країнами Прибалтики, повідомив глава Пентагону Чак Хейгл.
США скасували військові навчання, які повинні були проводити спільно з Росією. Зате американські солдати будуть проходити авіапідготовку разом з колегами з Польщі.
Також США допоможуть НАТО посилити контроль за повітряним простором над країнами Прибалтики.
ПРО в обмін на фіндопомогу
Раніше посол України в республіці Білорусь Михайло Єжель заявив, що можливість розміщення в Україні американської ПРО в обмін на отримання Києвом фіндопомоги від США є предметом переговорів.
“Це питання переговорів. Як кажуть, вплутаємося у бійку – розберемося”, – сказав він.
Потрібно в НАТО. Київ заговорив про вступ до Альянсу
Водночас, Міністерство закордонних справ України спростовує інформацію про такі переговори.
“Інформація про те, що ведуться якісь переговори про розміщення на території України систем ПРО, не відповідають дійсності. Ніяких таких переговорів немає і навіть натяку на них не було”, – заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.
За його словами, Україна і США ведуть переговори про фінансову допомогу, і вони не включають в себе будь-які додаткові вимоги.
Ядерний статус теж повернуть?
Водночас, міжнародна дипломатична місія народної дипломатії Європейська Україна пропонує відновити ядерний статус України.
Як повідомив президент МДМНД Європейська Україна В’ячеслав Буденко, така вимога міститься у зверненні Місії на адресу Верховної Ради, Кабінету міністрів і РНБО “Про необхідність негайної стабілізації в Україні”.
“Беручи до уваги порушення Росією як однієї зі сторін Будапештського меморандуму про гарантії безпеки, а також враховуючи знаходження на території України об’єктів ядерної енергетики Україні необхідно відновити свій ядерний статус”, – йдеться у зверненні.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас