S&P: кредитні рейтинги банків ЄС можуть бути знижені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: кредитні рейтинги банків ЄС можуть бути знижені

Фондовий ринок
289
Рейтингове агентство Standard and Poor’s попередило про можливе зниження кредитних рейтингів європейських банків. Основний фактор – реформи в ЄС щодо зміни структури допомоги проблемним банкам.
За заявою S&P рішення щодо рейтингу європейських банків буде прийнято до кінця квітня.
“У середньостроковій перспективі в рамках оцінки стану європейського банківського сектора рейтинги можуть бути знижені на одну або дві ступені, залежно від можливостей тих чи інших банків з адаптації до реформ. При прийнятті рішень щодо рейтингу Standard and Poor’s буде брати до уваги масштаб запропонованої схеми реформ, а також ступінь гнучкості економічної політики та контролю, яку збереже влада в рамках майбутньої реформи”.
Йдеться про зміну схеми “порятунку” великих банків в ЄС. Під час фінансової кризи фінансові компанії, які зіткнулися з серйозними проблемами і не змогли вирішити їх самостійно, були врятовані за рахунок коштів платників податків. Така схема “порятунку” вже отримала назву bail-out.
Такі заходи викликали протест у багатьох громадян, подібний підхід був названий “приватизацією доходів і націоналізацією втрат” банківського сектора. Влада США і ЄС врахувала ці ризики. Надалі схема буде змінена на bail-in – мова йде про порятунок банків за рахунок їх кредиторів і коштів на депозитах банку.
Одним з яскравих прикладів реалізації подібної схеми є криза на Кіпрі, яка розгорілася на початку 2013 р. Саме за такою схемою в майбутньому планується рятувати проблемні банки. За планами влади ЄС, за помилки менеджменту банків своїми грошима відповідатимуть вкладники і кредитори банків.
У S&P відзначають, що подібна схема “порятунку” проблемних банків несе в собі ризики для багатьох банків. Зокрема, одним з наслідків цієї реформи, швидше за все, стане зростання відсоткових ставок за облігаціями банківських компаній: потенційні кредитори намагатимуться врахувати можливі ризики при купівлі боргових зобов’язань банків. Як наслідок, банки можуть перенести зростання своїх витрат на своїх клієнтів, підвищивши вартість своїх послуг.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас