У РФ немає способу виграти війну з Україною, а свою економіку на найближчі роки вона вже програла - російські ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У РФ немає способу виграти війну з Україною, а свою економіку на найближчі роки вона вже програла - російські ЗМІ

Світ
24876
У Росії немає способу виграти війну з Україною. А свою економіку вона, схоже, на найближчі роки вже програла.
Одну важку поразку у війні з Україною, незалежно від того, чи будуть взагалі розпочаті масштабні бойові дії і скільки чужої території відрубає Росія, ми вже зазнали, пише російська Новая Газета.
Насамперед програли саме ми з вами, пересічні росіяни, незалежно від нашого ставлення до введення російських військ в Україну, можливість якого сам російський президент трохи більше двох місяців тому охарактеризував так: «Це повна нісенітниця, нічого подібного немає і бути не може». Російська влада зробила остаточний вибір на користь уявної імперії проти національної економіки.
З економічної точки зору війна вже відбулася і повністю відіграти ситуацію назад неможливо, навіть якщо ми негайно виведемо з України всіх військовослужбовців, визнаємо нову українську владу і не дамо прем’єру Криму Сергію «Гобліну» Аксьонову карт-бланш на проведення референдуму про статус півострова. Власне, декорація відновлення імперії і повинна затулити для згодних на ура-патріотичний угар росіян остаточну економічну поразку російської влади всередині країни. Ну і звичайно, відвернути націю від розмов про злодійську російську владу, яка нічим не відрізняється в цьому відношенні від режиму Януковича. Путін, правда, на прес-конференції заявив, що нам українська корупція і не снилася – значить, є до чого прагнути.
Боротьба за відродження імперії спише за будь-яке беззаконня всередині країни – такий розрахунок російської влади. Тим більше що уходити їй все одно раніше, ніж нація усвідомить всі катастрофічні наслідки цієї угоди – «привид імперії в обмін на російську економіку».
За рахунками імперського чаду платять ще з часів війни з Грузією і будуть платити на порядок більше тепер звичайні росіяни – і в разі введення санкцій проти Росії, і без цих санкцій. Зростанням інфляції, безробіттям, зубожінням. «Досить годувати Кавказ», – кричали російські націоналісти. Тепер, крім Кавказу, годуватимуть ще як мінімум Крим.
Під бравурний патріотичний дзвін поховані соціальні укази президента. На них не вистачало грошей і до початку нової Кримської кампанії, а тепер і тим більше не вистачить. Накопичувальна частина пенсій майбутніх пенсіонерів вже пішла на фінансування Олімпіади, весь сенс якої для Росії тепер перекреслений. Інвестиції в основний капітал в країні в січні 2014 року – без всякої війни – впали на 7% навіть в порівнянні з не видатними результатами січня 2013-го. Чистий відтік капіталу з Росії в січні становив 20 мільярдів доларів, у лютому очікувалося ще 15 мільярдів – теж без усякої війни, при первісному річному прогнозі Мінекономрозвитку в 25 мільярдів. Скільки витече тепер, краще навіть не рахувати.
Центробанк ще до війни знизив прогноз зростання російської економіки в 2014 році до 1,5-2%, хоча деякі економісти говорили про неминучість спаду. Тепер суперечки будуть тільки про розміри спаду. Перші прогнози вже з’явилися – в ​​2014 році Росія втратить на війні 3% ВВП. Заборонимо в Росії долар – тепер же ж в країні переможного Кащенка нічого виключати не можна – заразом грохнемо вітчизняну банківську систему.
Російська зовнішня політика зробила рішучий крок назустріч внутрішній з повернення країни в буквальне, а не метафоричне Середньовіччя. Адже зовсім нещодавно російські чиновники марили про інвестиційний клімат, про міжнародний фінансовий центр в Москві, особисто Путін хотів підняти країну в першу двадцятку світових держав зі зручності ведення бізнесу.
Власне, як завжди в російській історії вибір між жителями власної країни і абстрактними геополітичними інтересами держави зроблений на користь комплексів першої особи і держави.
Бідніюча країна намагається приєднати до себе або взяти на утримання ще більш бідні території сусідньої розореної країни. Якщо крім Криму нам дістануться Луганська, Донецька і Харківська області (це максимум-максиморум, на що може розраховувати Росія, якщо все ж таки почне повномасштабну військову агресію), ми отримаємо прямих конкурентів російських депресивних регіонів в області видобутку вугілля та металургії. Імперіалізм почне забирати робочі місця у російських шахтарів і металургів.
У Росії немає способу виграти війну з Україною. А свою економіку вона, схоже, на найближчі роки вже програла.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас