Напружена ситуація в Криму може негативно вплинути на наповнення державного бюджету України - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Напружена ситуація в Криму може негативно вплинути на наповнення державного бюджету України - думка

Казна та Політика
922
Напружена ситуація в Криму може негативно вплинути на наповнення державного бюджету України. “Ситуація негативно може вплинути на функціонування урядових установ, зокрема на збір податків в регіонах, які є під іноземною агресією. Відповідно, це може скоротити загальні бюджетні доходи, що безумовно негативно вплине на економіку в цілому, зокрема і на економіку Автономної Республіки”, – вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
“Від зменшення надходжень до бюджету в першу чергу постраждають ті верстви населення, які залежать від соціальних виплат, що здійснюються з держбюджету. “Значна частина бюджетних витрат на сьогоднішній день – це різноманітні соціальні трансферти. Зокрема, це якраз виплати пенсійного фонду, який зараз дефіцитний. Якщо ми подивимось, на сьогоднішній день не існує жодного регіону, який би не отримував дотацій з центрального бюджету, відповідно, не є виключенням автономна республіка Крим”, – сказав Жолудь.
“Бюджет 14 січня був ухвалений на занадто високій дохідній базі. І якщо ми подивимось на ситуацію з доходами на січень, коли начебто ще значних проблем не було, вони були недовиконані. І недовиконання по дохідній частині скоріш за все лише погіршиться в лютому-березні. Відповідно це негативно впливає на прості поточні можливості економіки і поточні можливості отримати доходи і, відповідно, зробити якісь видатки”, – вважає він.
Припинення конфліктів, на думку Жолудя, дасть змогу економіці нормально розвиватись і вийти на економічне зростання якщо не в цьому році, то в наступному. “Якщо в нас буде можливість максимально швидко закінчити ці конфлікти, як зовнішні, так і внутрішні, і відновити нормальну роботу усіх установ на всій території України, то в принципі ми зможемо значною мірою погасити негативні впливи цих ефектів, які ми будемо мати принаймні в першому кварталі”, – підсумував аналітик.
Більше про шкоду від російської агресій на півострові читайте в статті “Як кримський конфлікт руйнує економіку України”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас