У січні дефіцит платіжного балансу України становив 1,9 мільярда доларів - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У січні дефіцит платіжного балансу України становив 1,9 мільярда доларів - НБУ

Казна та Політика
377
Відтік коштів з фінансового рахунку призвів до формування дефіциту платіжного балансу України в січні на рівні $1,935 млрд, тоді як за аналогічний період минулого року був зафіксований його профіцит у розмірі $397 млн​​, повідомляється на сайті Національного банку України з посиланням на попередні дані.
За повідомленням, дефіцит поточного рахунку становить $137 млн​​, що лише трохи більше, ніж у січні 2013 року – $115 млн: вартісні обсяги експорту та імпорту товарів були найнижчими за останні три роки.
У НБУ підрахували, що в річному вимірі експорт товарів скоротився в цілому в січні на 11,7%, до $4,5 млрд.
Зниження експорту відбулося за всіма основними групами товарів, зокрема, хімічної продукції – на 45,5%, що зумовлено скороченням поставок добрив в чотири рази внаслідок зниження світових цін через перенасичення ринку дешевим китайським карбамідом і переорієнтацією на внутрішні ринки.
Скорочення експорту продукції машинобудування на 30% відбулося через скорочення втричі експорту залізничних локомотивів після призупинення поставок до Росії, продовольчих товарів – на 13,1% в результаті зниження експорту насіння олійних культур (на 39,1%). Разом з тим, зниження цін на зернові було компенсовано високими фізичними обсягами експорту кукурудзи.
Експорт металургійної продукції зменшився на 2,7% через низький попит в країнах Близького Сходу.
За даними НБУ, імпорт товарів знизився на 9,1% в річному вимірі до $5,1 млрд.
Зокрема, енергетичний імпорт зменшився на 18,2% через зниження вартості природного газу (на 36% внаслідок зменшення ціни) і вугілля (на 38,2%).
Неенергетичний імпорт скоротився на 5% – насамперед за рахунок скорочення імпорту продукції машинобудування (на 22,5%) внаслідок низького інвестиційного попиту.
Втім, за повідомленням, одночасно імпорт хімічної продукції зріс на 3,9% через зростання попиту на фармацевтичну продукцію на 23,5%.
У повідомленні також вказується, що дефіцит фінансового та капітального рахунку в січні становив $1,798 млрд.
“Формування дефіциту було обумовлено нестабільною ситуацією в країні і пов’язаним з цим підвищенням девальваційних очікувань. Чисті надходження з прямих іноземних інвестицій були майже нульові, реальний сектор здійснював погашення по довгострокових кредитах, посилився відтік готівки поза банки”, – вказується в повідомленні.
За даними Нацбанку, дефіцит за цими статтями частково компенсували короткострокові залучення приватного сектора.
За повідомленням, через підвищення девальваційних очікувань приріст готівкової валюти поза банками в січні зріс до $710 млн порівняно з $57 млн ​​в січні 2013 року.
“Скорочення резервних активів було обумовлено необхідністю фінансувати дефіцит зведеного балансу і плановим погашенням кредиту МВФ ($649 млн). Станом на 1 лютого 2014 року обсяг міжнародних резервів становив $17,8 млрд, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом двох місяців”, – резюмується в повідомленні.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас