Два місяці тому Путін називав можливість введення військ в Україну "нісенітницею і дурницею" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Два місяці тому Путін називав можливість введення військ в Україну "нісенітницею і дурницею"

Світ
1967
Українські журналісти і користувачі соцмереж активно поширюють заяву Володимира Путіна про введення російських військ в Україну, озвучену президентом 19 грудня минулого року під час його підсумкової прес-конференції в Москві.
Тоді Путін прямо сказав, що можливість введення військ в Україну – “нісенітниця і дурниця”. Настільки неоднозначна заява була зроблена Путіним у відповідь на запитання журналіста Los Angeles Times Сергія Лойка, який під час прес-конференції звернувся до президента РФ українською мовою. Зважаючи на початок фактичної інтервенції російських військ в Україну, Корреспондент.net нагадує резонансну заяву Путіна, наводячи повний текст як запитання журналіста, так і відповіді Володимира Путіна.
Запитання журналіста Сергія Лойка:
“Шановний пане президент, дозвольте, будь ласка, задати вам запитання… Ой, щойно повернувся з Києва, повітря свободи не вивітрилося… У 2008 році в серпні відбулася всім відома військова операція в Грузії, в результаті якої в Абхазії і Південній Осетії перебувають російські військові бази. Західні оглядачі і багато політиків продовжують стверджувати, що таким чином було закріплено відторгнення істотних територій від суверенної держави… Питання моє про Україну. Як відомо, до вас надійшли заклики від людей, наділених владою, ввести війська до Криму. Вони пролунали під час найбільш гучних проєвропейських мітингів у Києві. Напередодні конфліктів у Грузії російські дипвідомства роздавали тисячі російських паспортів жителям Південної Осетії і Абхазії. І потім, коли конфлікт стався, Росія заявила що вона змушена захищати інтереси своїх громадян… у мене запитання – чисто гіпотетично чи можливо, що ви будете так само захищати російськомовних жителів Криму, чи російських громадян, або військову морську базу в Севастополі. Чи можливе введення російських військ в Україну чи ні?».
Відповідь президента Володимира Путіна:
«Ви порівняли ситуацію з Південною Осетією і Абхазією з ситуацією в Криму. Вважаю, що це некоректне порівняння. Нічого подібного з Кримом не відбувається. В Абхазії і Південній Осетії був великомасштабний кривавий міжетнічний конфлікт. І це не вперше, якщо згадати 1919-1921 роки, коли там проводилися каральні операції у зв’язку з тим, що після розпаду Російської Імперії ці території заявили, що хочуть залишитися у складі Росії, а не в складі незалежної Грузії. Тому тут немає нічого нового. Крім того, щоб зупинити кровопролиття на територіях були присутні миротворчі сили, причому не тільки російські. Наша реакція була пов’язана в тому числі і з нападом на наших миротворців і вбивством російських військовослужбовців… У Криму, слава богу, нічого подібного немає, і, сподіваюся, ніколи не буде. У нас є договір про перебування Російського флоту, він продовжений в інтересах обох держав. Наявність російського флоту в Севастополі, в Криму, є серйозним стабілізуючим, на мій погляд, фактором… Нам небайдуже становище наших співвітчизників, і, до речі кажучи, ми постійно піднімаємо ці питання стосовно ситуації в деяких країнах ЄС, зокрема, прибалтійських державах. Там досі існує таке абсолютно нецивілізоване поняття, як негромадянин, тобто це і не громадянин, і не іноземець, і не апатрид, а невідомо що таке, позбавлений політичних прав і свобод. І це наші шановні колеги з Євросоюзу терплять чомусь, вважають, що це нормально. Ми вважаємо це ненормальним і будемо надалі продовжувати боротися за рівність прав. Але це не означає, що ми збираємося махати шашкою, вводити війська. Це повна нісенітниця, нічого подібного немає і бути не може».
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас