Від девальвації гривні може бути і позитивний ефект для економіки - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від девальвації гривні може бути і позитивний ефект для економіки - експерт

4582
Девальвація зазвичай супроводжується деякою інфляцією, створити шоковий тиск вона не зможе. Про це в коментарі Finance.UA розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.
“Попередній випадок обвалу гривні восени 2008 року – на початку 2009 року вказує, що інфляція значно менша, ніж зміна курсу. І значною мірою це пов’язане з тим, що споживчі ринки більш гривневі. Але звичайно подорожчають імпортні товари”, – пояснив він.
В цьому контексті може бути і певний позитив для економіки загалом, вважає експерт. “Оскільки покращаться конкурентні позиції українських виробників, що може знизити негативи, які приходять від курсу. Крім того, оскільки більша частина заощаджень населення все таки у валюті, в тому числі у валюті населення зберігає і ті кошти, які знаходяться у них вдома, поза банківською системою, то в цьому контексті населення не втратить нічого. Тому що раніше за потреби долар продавався за 8 гривень, а зараз він буде продаватися за десять гривень. Тобто, відносне збереження коштів є”, – вважає він.
“Звичайно купівельна спроможність гривні зменшиться. І звичайно це певним чином зможе позначитись і на добробуті тих верств населення, які більше прив’язані до товарів, які є імпортними. Скажімо, технічного призначення, бензин. Як наслідок, можуть подорожчати транспортні послуги. Але шокового тиску не очікується”, – підсумував Юрчишин.
Більше про ті категорії товарів, які подорожчають через здешевлення нашої національної валюти, читайте в статті Кому треба хвилюватись через девальвацію гривні?
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас