НБУ прикрив схему обходу валютних обмежень на Міжбанку - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ прикрив схему обходу валютних обмежень на Міжбанку - ЗМІ

Валюта
8961
Як повідомило Delo.UA джерело в банківських колах, сьогодні, серед інших заходів, спрямованих на обмеження валютних операцій, НБУ запровадив для банків заборону на видачу клієнтам валютних кредитів для проведення розрахунків за зобов’язаннями.
У повідомленні, надісланому банкам регулятором говориться: “Уповноважений банк повинен забезпечити неухильне дотримання вимог цього підпункту (мається на увазі дотримання режиму Т+5). У зв’язку з цим, банки повинні відмовляти клієнтам у кредитуванні (наданні авансів), якщо ці кошти використовуються для оплати зобов’язань клієнта в іноземній валюті з метою обходу виконання вимог цього підпункту”.
Нагадаємо, йдеться про введений постановою № 49 режим торгів Т+5, який має на увазі, що до дня здійснення угоди додається п’ять днів. Виходить, що розрахунок відбувається на шостий день, причому за тим курсом, який діятиме на день розрахунку.
Компанії досить швидко знайшли шлях обходу обмеження. Для цього подавалася заявка для купівлі валюти за режимом і одночасно брався валютний кредит на необхідну для розрахунків суму. А через п’ять днів компанія отримувала валюту на міжбанку і з неї гасила кредит.
Примітно, що будучи народним депутатом, нинішній голова НБУ Степан Кубів виступав проти цього режиму, оскільки, на його думку, він б’є по імпортерах, які ризикують розраховуватися з постачальниками за більш високим курсом.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас