Імперія завдає удару у відповідь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імперія завдає удару у відповідь

Казна та Політика
2488
У четвер Крим різко поміняв обстановку в Україні. Верховну Раду і Раду міністрів республіки захопили озброєні люди. Того ж дня зібралася сесія парламенту Криму, відправила у відставку уряд і його главу Анатолія Могильова, призначила замість нього лідера «Російської єдності» Сергія Аксьонова та оголосила на 25 травня референдум про розширення прав автономії. Втім, набагато цікавіше те, що нове керівництво автономії заявило, що визнає легітимним президентом Віктора Януковича. Таким чином, в країні з’явився перший регіон, який оголосив про непокору новій владі.
При цьому на виїздах з Криму виставили свої кордони бійці з розпущеного спецназу «Беркут» з різних регіонів країни. Вони збунтувалися проти Києва і зараз стікаються до Криму. До чого все йде – до зачистки Криму українськими силовими структурами, до реваншу Януковича (після Криму подібна схема перехоплення влади може бути використана і в інших регіонах), або до приєднання Криму до Росії і яка її роль у всіх цих подіях, розбиралися «Вести».
МОМЕНТАЛЬНЕ ЗАХОПЛЕННЯ
У четвер, близько четвертої ранку, невідомі майже синхронно захопили будівлі кримського парламенту і Ради міністрів автономії, зняли з них українські прапори і демонстративно підняли російські триколори.
Після побоїща під стінами Верховної Ради в середу ввечері близько 50 активістів з проросійських організацій спорудили там невеликі барикади, розбили кілька наметів і залишилися ночувати.
Вони розповідають, що під ранок до будівлі з боку вул. Жуковського під’їхали два військові КамАЗа, з яких вийшли десятки людей у камуфляжній формі з автоматами. У деяких були снайперські гвинтівки і гранатомети. «Ми їм пояснили, що охороняємо тут Верховну Раду від екстремістів. Після цього вони нам сказали, що вільні, а самі попрямували до будівлі Верховної Ради Криму», – сказав нам один з очевидців ранкових подій.
За його словами, бійці зайшли в будівлю практично безперешкодно. Вони вибили кілька шибок і відкрили двері, охорона будівлі їм не перешкоджала. Один з бійців лише раз вистрілив у повітря. Буквально через кілька хвилин звідти вийшли міліціонери, які охороняли ВР Криму, і пішли.
СІМ РОСІЙСЬКИХ БТР БІЛЯ АЕРОПОРТУ
За тривогою підняли весь особовий склад сімферопольської міліції, яка перекрила всі підходи до обох будівель. Держслужбовцям оголосили, що у них сьогодні вихідний. Неробочий день вчора був також у більшості установ і організацій Криму. Скасували з Сімферополя також і кілька автобусних маршрутів.
На переговори із загарбниками в Радміні вранці пішов кримський прем’єр Анатолій Могильов. Був там недовго. Коли вийшов, розповів журналістам: в будівлях Верховної Ради Криму і Ради міністрів близько 50 озброєних людей. «Кого вони представляють, не говорять. Ми обмінялися телефонами для подальших переговорів. Силовий штурм поки що виключений. Постраждалих немає. Всю охорону вони вивели і випустили зі зброєю», – сказав Могильов.
Кільком журналістам вдалося пройти до входу в кримський парламент. У будівлі, як вони розповідають, дуже темно. Крізь розбиті стекла представники ЗМІ стали питати у загарбників, чого вони домагаються і які їхні вимоги. Однак на запитання ніхто не відповідав, а через кілька секунд з дверей вилетіла світло-шумова граната. На щастя, вона вибухнула ще всередині будівлі. Правоохоронці одразу ж вивели пресу в безпечне місце.
Тим часом у четвер вранці на під’їзді до Сімферополю почалося пересування військової техніки з російської військової частини, що дислокується в смт Гвардійське. Сім БТРів зупинилися на трасі неподалік від сімферопольського аеропорту біля села Укромне. Місцевий сільський голова Володимир Бехтольд розповів «Вістям»: «Я підійшов до техніки. Це були сім БТРів з російською символікою. Знайшов, по всій видимості, командира і запитав: «Що відбувається?» Він відповів: «Проводяться вчення, тому не думайте, що це якась провокація. Найближчим часом виїдемо! Озброєних людей не побачив. Всередині під бронею, можливо, і були». Через деякий час БТРи дійсно розвернулися і поїхали у напрямку до місця своєї дислокації в Гвардійському. Як з’ясували «Вести», вони заїхали на територію частини.
СЕСІЯБЕЗ ЖУРНАЛІСТІВ
Після десятої ранку до кримського парламенту почали стікатися кримчани. Близько двохсот представників проросійських організацій зібралися біля пам’ятника-шпиля. «Сьогодні піднятий російський прапор, і ми не сумніваємося, що він не буде знятий. І запорука цьому – наша стійкість. Якщо ми зараз розбіжимося, то ми зрадимо цих людей (які захопили адмінбудівлі. – Авт.)», – заявив голова виконкому Російської громади Криму Олег Слюсаренко.
Потім активісти прорвали слабкий міліцейський кордон з боку вулиці Жуковського, що перекриває шлях до Ради автономії, і розмістилися на площі біля представницького органу Криму. До полудня біля стін парламенту зібралося вже близько двох тисяч активістів, які зажадали у депутатів негайно провести сесію ВР АРК. До самої будівлі кримського парламенту стали пускати депутатів. За інформацією «Вістей», на вході люди, які захопили будівлю, забирали у них мобільні телефони. Спікер Володимир Константинов близько полудня провів засідання президії ВР Криму, де було прийнято рішення провести сесію ВР АРК о 14 годині.
Тим часом до площі підійшли люди з прапорами ВДВ. Вони стали в оточення Верховної Ради Криму і також висловили свою солідарність з мітингувальниками. Трохи пізніше до будівлі ВР АРК прийшла група активістів, яка принесла великий російський прапор, розміром приблизно 6 на 15 м. Люди з цієї групи пішли до Сімферопольської міськради і без перешкод змогли зайти в будівлю, на якій вони встановили російський прапор.
НОВИМ ПРЕМЄРОМ СТАВ АКСЬОНОВ
Сесія ВР Криму завершилася на початку шостої вечора. До цього жодної інформації про те, що діється в залі засідань, не було. Як повідомила журналістам начальник інформаційно-аналітичного управління парламенту Ольга Сульнікова, депутати проголосували за проведення 25 травня референдуму про статус Криму і відставку уряду Могильова. За словами Сульнікової, питання, яке виноситься на загальнокримський референдум, звучить так: «Ви за державну самостійність АР Крим у складі України на основі договорів і угод?».
Після сьомої вечора з будівлі ВР Криму почали виходити депутати, які сказали, що новим кримським прем’єром обраний голова партії «Русское единство» Сергій Аксьонов. Анатолій Могильов свою відставку підтвердив.
Слідом за депутатами вийшов до людей під будівлю ВР Криму і новоспечений прем’єр. Він сказав, що Росія обіцяє велику фінансову допомогу, а на запитання, якому президентові буде підкорятися Крим – Януковичу або Турчинову, Аксьонов відповів: «В даному випадку юридично обраним президентом ще є пан Янукович, і в даному випадку всі узгодження були пройдені через нього». Те саме сказав трохи пізніше і спікер парламенту Константинов.
Кілька депутатів, які були присутні на сесії, стверджують, що ні про який сепаратизм в прийнятих сьогодні на сесії рішеннях мова не йде. «Ні про яке приєднання до Росії мова не йде. У формулюванні питання, що виноситься на референдум, чітко написано: «Ви за державну самостійність АР Крим у складі України на основі договорів і угод?» Криму необхідно більше повноважень. І нічого революційного в цьому немає», – сказав нам депутат парламенту АРК Костянтин Бахарєв.
Втім, головне – не референдум (до нього ще дожити треба), а фактична відмова нового керівництва Криму визнавати нову владу в Україні.
ЩО ДАЛІ?
Як Київ реагуватиме на події в Криму, поки незрозуміло. Ще з ранку лунали заяви про початок антитерористичної операції. Турчинов сказав, що будь-який вихід російських військ за межі місць їх дислокації буде сприйнятий як акт агресії, а захоплення будівель в.о. президента назвав кримінальним злочином. Але вже після обіду куратор силових структур, перший віце-прем’єр Віталій Ярема, підкреслив, що вирішувати все будуть тільки дипломатичним шляхом, без застосування сили. До вечора пройшов слух, що сьогодні Верховна Рада України збирається скасувати Конституцію АРК і ввести на півострові надзвичайний стан. Також ходили чутки про підготовку арешту Константинова і Аксьонова. Крім того, в «Правом секторі» на запитання «Вістей», що вони будуть робити у зв’язку з ситуацією в Криму, сказали: «Слідкуйте за новинами в п’ятницю».
Але до моменту здачі номера до друку будь-якої точної інформації щодо цього ще не було. Водночас, судячи з заяв урядовців, зміну уряду і референдум Київ не визнає (кажуть, що голосувала не більшість депутатів), а кримінальні справи будуть однозначно порушені.
Правда, чи зможуть когось по них заарештувати, незрозуміло. Силові структури в Криму поки що зайняли відверто вичікувальну позицію за принципом «і нашим, і вашим». «Відповідно до Закону про міліцію, ми підкоряємося міністру внутрішніх справ, – говорить високопоставлене джерело в кримській міліції. – Але якщо від керівництва Радміну надійде розпорядження щодо наведення громадського порядку в автономії, то ми будемо його виконувати».
Але головним стримуючим фактором до застосування сили є позиція Росії. Вчора багато повідомлялося про пересування російських військ як в самому Криму, так і за його межами. Близько 150 тисяч солдатів беруть участь у раптових перевірках боєготовності, які вирішив провести Путін в європейській частині Росії. Ходять чутки, що в Севастополь перекинуті 10 000 російських десантників у повному озброєнні. Росія при цьому каже, що все це не пов’язано з подіями в Сімферополі, але в це якось мало віриться. Це, швидше, сприймається як натяк: якщо в Криму розпочнуться зіткнення, то російська армія осторонь стояти не буде. Саме цим, судячи з усього, пояснюються досить обережні заяви керівництва України вчора ввечері. Хоча, може бути, вони – всього лише відволікаючий маневр і вже найближчим часом почнеться силове зачищення Криму та арешти місцевих лідерів. Зрештою, новій владі треба щось робити з регіоном, який відкрито їй не підпорядковується. Адже його приклад може виявитися заразливим і для інших областей. Особливо якщо він буде підкріплений рясною фінансовою допомогою Росії.
Втім, в Криму не сказали ще свого слова татари. Вчора вони, за закликом своїх лідерів, не виходили на вулиці. Але навряд чи вони довго будуть сидіти по домівках. Нагадаємо, що саме мітинг татар зірвав в середу сесію Верховної Ради Криму, через що, власне, прихильникам «особливого» статусу півострова і довелося вдатися до збройного захоплення будівель.
Владислав Сергієнко, Дмитро Коротков, Інна Золотухіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас