Уряд має просити про списання держборгу України - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд має просити про списання держборгу України - експерт

Казна та Політика
4413
Новий український уряд має просити і вимагати списання зовнішніх і внутрішніх боргів України. Про це на прес-конференції сказав економічний експерт Андрій Новак. “Сьогодні Україна, враховуючи надзвичайну тяжкість і наслідки політичної кризи, враховуючи наслідки економічної кризи, повинна просити і вимагати списання більшої частини державного боргу, як зовнішніми, так і внутрішніми кредиторами державного бюджету України”, – сказав Новак.
Він зазначив, що списання зовнішнього і внутрішнього боргу зараз є мінімально необхідною дією, яка може дійсно оздоровити державні фінанси України.
Він також зазначив, що на сьогодні обслуговування цих боргів є непосильним завданням для держбюджету.
Новак зазначив, що списання боргів є реальним. “За всю історію існування, наприклад, паризького клубу… З 1956 року було укладено 440 угод про реструктуризацію та списання державних боргів різних країн на загальну суму списання більше 700 млрд дол”, – додав він.
Експерт зазначив, що мова не йде про 100% списання державних боргів, проте відзначив, що можна розраховувати на списання від 50% до 85%. Водночас Новак зазначив, що для зовнішніх кредиторів України це питання має ставитися в формі прохання, однак щодо внутрішніх кредиторів це має бути вимога.
“Жодному олігархові і великому бізнесмену в нашій економічній ситуації і з нашими трагічними наслідками політичної кризи державний бюджет України не повинен бути щось винен. Ніякого державного боргу перед внутрішніми кредиторами зараз не може бути”, – додав він.
Експерт також зазначив, що вирішення цього питання буде лакмусовим папірцем для нової влади щодо того, чи буде влада відстоювати інтереси народу і всієї держави.
Водночас він підкреслив, що ніякі нові кредити не врятують фінансово-економічну ситуацію в країні.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас