Країни Вишеградської групи готові до реверсу газу з Європи в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Вишеградської групи готові до реверсу газу з Європи в Україну

Енергетика
953
Країни Вишеградської групи (Угорщина, Польща, Словаччина, Чехія) готові відновити проект з реверсу природного газу з Європи в Україну. Про це йдеться в спільній заяві міністрів закордонних справ групи, поширеній після їхньої зустрічі в Будапешті.
«У сфері енергетичної безпеки Вишеградська група готова відновити розвиток проекту з реверсу природного газу на Україну», – наголошується в документі.
Україна вже більше року домагається від європейських партнерів відкриття так званого зворотного прокачування природного газу через територію Словаччини. Обсяг поставок «блакитного палива» в рамках цього проекту – до 10 млрд кубометрів на рік.
Крім того, міністри закордонних справ Польщі, Угорщини, Словаччини та Чехії закликали сторони конфлікту уникати дій, що підривають незалежність і територіальну цілісність України.
«Міністри підкреслюють важливість збереження суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України і закликають всі сторони конфлікту відмовитися від будь-яких дій, які можуть пошкодити цьому», – наголошується в документі.
Через Словаччину «Газпром» поставляє основний обсяг газу до Європи, який йде транзитом через Україну. До 2029 р. «Газпром» законтрактував у Eustream потужності на 50 млрд куб. м на рік за умови «транспортуй або плати». За ним зарезервовано 93% потужності словацької газотранспортної системи, хоча використовує він її тільки на 75%.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас