Чи варто тримати накопичення в рублях, фунтах і франках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто тримати накопичення в рублях, фунтах і франках

Валюта
3375
Українці звикли зберігати свої заощадження в трьох валютах: безперечний лідер – гривня, альтернатива їй – долар і євро. Втім, є ще кілька цікавих іноземних валют, в яких співвітчизники відкривають вклади. «Погляд» дізнався, наскільки прибуткові такі вкладення.
Крім звичних долара і євро, можна відкрити депозит ще в російських рублях, британських фунтах стерлінгів і в швейцарських франках. Можливо, заощадження більш-менш надійно збережуться. Але, як виявилося, про прибуток доведеться забути. Навіть якщо вам вдасться знайти такий банк, який запропонує хороший відсоток за депозитом (що непросто), не варто забувати про те, що валюту спочатку треба придбати. А потім, після закінчення депозитного договору, накопичення доведеться міняти назад на гривні, щоб здійснити якусь купівлю всередині країни. Тут і криється каверза – можна погоріти на маржі. «Різниця між курсом купівлі та продажу непопулярних валют може досягати 5-10%, – пояснив “Погляду” фінансовий директор компанії “Простобанк Консалтинг” Олександр Сєдих. – У той час, як долар і євро продають і купують з різницею, яка рідко перевищує 1-2%. Також курс гривні прив’язаний до вартості долара, а курс гривня/фунт або гривня/франк залежать від коливань курсів цих валют на міжнародних ринках, через що їх вартість важко спрогнозувати».
Та й самі банки не особливо зацікавлені в таких валютах. З усієї «екзотики» фінустанови охоче приймають лише російський рубль. Це зрозуміло: з Росією ми маємо щільні фінансові та торговельні зв’язки.
«Вкласти її нікуди, продати теж важко, оскільки покупців практично немає. Виходить, що заробити на цих валютах банкам вкрай складно. Саме цим в свою чергу пояснюється те, що у нас дуже обмежений вибір у валютах за депозитами. Та ж японська ієна або китайський юань, які є одними з основних світових валют, у нас зовсім не представлені. Немає попиту – немає прибутку», – зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
За словами експертів, класичні долар і євро популярні просто тому, що ці валюти користуються попитом на українському ринку.
Коли варто зберігати гроші в «у.о.»
1. Якщо ви отримуєте зарплату в одній з таких валют. Це дозволить мінімізувати втрати під час обміну на гривні при поповненні депозиту.
2. Якщо має бути поїздка до країни, у валюті якої відкритий депозит. Це позбавить від додаткових турбот – не треба міняти гроші по приїзді.
3. Якщо у вас регулярні витрати в одній з перерахованих валют. Наприклад, розраховуєтесь з бізнес-партнерами валютою їхньої країни, виплачуєте аліменти за кордон, повертаєте борг або проводите інші платежі в інвалюті.
Євро ризиковий, рубль – знижується
Ситуація з євро у нас залежить від курсу цієї валюти на світових ринках. Як розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, останнім часом євро поводиться вкрай нестабільно і може як дорожчати, так і дешевшати. Тому назвати його надійним вкладенням досить складно. Робити внески в євро варто тільки в тому випадку, якщо ви готові до ризиків.
Рубль продовжить плавне зниження щодо долара. Курси фунта і франка залежатимуть від ситуації в економіці Європи. Якщо вдасться подолати рецесію, можна чекати їх незначного зростання по відношенню до долара.
«На сьогоднішній момент, незважаючи на всі катаклізми, найвигідніше вкладати в гривню, – рекомендує експерт. – Ставки дуже високі. Гривня буде приносити більше прибутку, ніж долар, навіть якщо вартість американської валюти перевищить 10 грн.
Чи варто тримати накопичення в рублях, фунтах і франках
В’ячеслав Тітаренко
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас