НБУ вжив заходів через підвищений попит на готівку - постанова № 86 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вжив заходів через підвищений попит на готівку - постанова № 86

Кредит&Депозит
7152
Національний банк вирішив підтримати ліквідність комерційних банків через збільшення попиту на готівкову валюту.
За повідомленням регулятора, у п’ятницю він прийняв постанову № 86, яка знижує вимоги до резервів банків. З понеділка їм дозволено знизити частку обов’язкових резервів, які повинні формуватися на окремому рахунку в НБУ, з 40% до 20% від того обсягу, який був сформований за попередній звітний період резервування.
Крім того, мінімальний обсяг резервів, який має зберігатися щоденно на початок операційного дня на кореспондентському рахунку банків у Нацбанку, знижується з 60% до 50%.
Тобто тепер ці кошти банки зможуть використовувати у своїй роботі.
Друга важлива зміна, яку вводить НБУ, стосується зняття обмежень на обіг банків за кредитами рефінансування “овернайт”. До прийняття цього рішення банки могли звернутися до Нацбанку України за кредитами рефінансування “овернайт” під забезпечення не більше двох разів на тиждень, по кредитах “овернайт” без забезпечення – не більше одного разу на тиждень.
Таким чином НБУ зможе позичити банкам більше грошей у випадку потреби.
Олена Щербкова, яка керує гендепартаментом грошово-кредитної політики НБУ, заявила, що такі рішення відповідають вимогам МВФ. “За рахунок цього в короткостроковій перспективі банки зможуть ефективно нівелювати емоційні ринкові сплески, в тому числі пов’язані з ситуативним зростанням попиту на готівкові кошти. Надалі нові можливості можуть бути використані банками для активізації своєї кредитної діяльності”, – зазначила банкір.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас