Російські $2 мільярди підуть на латання бюджетних дірок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські $2 мільярди підуть на латання бюджетних дірок

Кредит&Депозит
913
Заява міністра фінансів РФ Антона Сілуанова про купівлю до кінця цього тижня єврооблігацій України на $2 млрд, позитивно позначиться на держбюджеті країни і на нашому валютному ринку. Так українські експерти прокоментували заяву російського чиновника.
«Упевнений, для України це позитивна новина. Виділення нам $2 млрд дозволить поліпшити кредитно-дохідний баланс країни. До того ж, можна припустити, що якщо Москва пішла на співпрацю, значить їй щось відомо про перспективи стабілізації політичної ситуації в нашій країні. Ймовірно, є сподівання на швидке формування нового уряду», – сказав в інтерв’ю «Вістям» виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Російський транш дозволить нашим чиновникам вирішити одразу дві проблеми: покрити дефіцит держбюджету і поповнити золотовалютні резерви Нацбанку. «Скоріше всього надходження піде в Мінфін. Навряд чи з $2 млрд буде гаситися газова заборгованість перед Росією (вона досягла $3,3 млрд. – Авт.), цієї суми явно недостатньо для виплати боргу, до того ж в України є внутрішні проблеми з фінансуванням», – зазначив у розмові з «Вістями» економічний експерт Андрій Блінов. Економісти впевнені, що, отримавши долари після розміщення єврооблігацій, Мінфін продасть їх Нацбанку – відбудеться емісійне вливання коштів до держбюджету. «А вже викупивши у Мінфіну долари, НБУ поповнить таким чином свої золотовалютні резерви, розмір яких скоротився в січні (він скоротився на $2,6 млрд, до $17,8 млрд – авт.). Глобально ж за рахунок цих $2 млрд. станеться латання «бюджетних дірок», – упевнений Олег Устенко.
Експерти припускають, що двохмільярдний викуп українських єврооблігацій Росією не буде останнім цього місяця. «Вважаю, одразу після отримання цих грошей, може постати питання про виділення Кремлем наступного траншу. Хоча багато що, звичайно, буде впиратися в політику і склад уряду», – сказав «Вістям» Андрій Блінов.
Нагадаємо, раніше джерело в Кабміні повідомило «Вістям» про те, що до кінця лютого Росія може викупити не один, а одразу два випуски єврооблігацій України: на $2 млрд і $3 млрд. Неофіційно експерти припускають, що виплати за газовим боргом Росії почнуться після виділення другого лютневого кредитного траншу РФ – на $3 млрд.
Що з валютою
Позитивно новина про викуп українських боргових паперів позначиться на валютному ринку. «Вона знизить психологічну напругу, що панує там: через скорочення золотовалютних резервів Нацбанку, спекулянти сьогодні можуть нагнітати ажіотаж, апелюючи до того, що у НБУ не вистачить валюти для підтримки курсу гривні. Новина ж про виділення нового кредитного траншу дозволить заспокоїти як міжбанк, так і населення, яке, можливо, стане менше цікавитися купівлею готівкового долара. Однозначно, це позитивний сигнал», – прокоментував «Вістям» ситуацію член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
Сьогодні, оцінюючи ситуацію на валютному ринку, банкіри давали не найбільш оптимістичні валютні прогнози на вівторок. «Вже завтра очікується сплеск активності на міжбанку. 17 лютого перший день, коли клієнти-імпортери можуть купувати валюту після введених 7 лютого обмежень. Ми спостерігаємо початок активності з боку клієнтів, які раніше не здійснювали купівілю. Завтра і наступні дні цього тижня будуть багато в чому показовими у зв’язку з появою відкладеного попиту. В цілому очікується, що продовжиться тенденція плавного зростання курсу долара», – розповів «Вістям» начальник казначейського управління ПУМБ Антон Стадник. 17 лютого безготівковий курс долара виріс на 4 копійки – до 8,86 грн/$.
Нагадаємо, що раніше експерти прогнозували активізацію валютних торгів з 18 лютого, і очікували на розширення курсових коливань до 8,8-9,1 грн/$. «Вважаю, курс вдасться утримати в межах 8,8 грн/$ – це найбільш оптимальний зараз варіант. За гіршого ж розвитку подій (якщо Нацбанк не зможе контролювати ситуацію), він докотиться до 9-9,1 грн, а може і подолати цю позначку», – припустив тоді керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас