Росія готує для України грузинський сценарій - The Wall Street Journal — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія готує для України грузинський сценарій - The Wall Street Journal

Казна та Політика
7008
Після завершення Олімпіади в Сочі Росія більше не буде стримуватися і завдасть надзвичайного тиску на Україну.
Таку думку в статті “Останній шанс для Європи в Україні”, опублікованій в The Wall Street Journal, висловив Стефан Бланк, старший співробітник Ради з американської зовнішньої політики (American Foreign Policy Council) у Вашингтоні.
Експерт підкреслює, що північний сусід постійно відмовлявся визнавати незалежність України.
“Представники російської еліти свято вірять у те, що незалежної України ніколи не було і не буде”, – підкреслює Бланк, додаючи, що в принципі Росія розглядає будь-яку пострадянську або східноєвропейську країну з такої самої точки зору.
На його думку, повідомлення про формування проурядових воєнізованих угруповань у Східній Україні, заклики кримських законодавців “врятувати” їх від українського антиурядового повстання, і обговорення в російських ЗМІ можливого розколу України вказують на сценарій, який відкриває шлях для застосування сили.
“Росія вже роздала тисячі паспортів жителям Криму, і могла б, наприклад, заявити, що повинна “рятувати” своїх громадян, як це було в Грузії в 2008 році”, – припускає Бланк.
Він нагадує, що в 2009-му і 2013-му РФ проводила військові навчання “від Арктики до Балтики”, під час яких військові тренувалися захищати дружню Білорусь від агресії з боку східноєвропейських країн.
“Крім того, що ці навчання були явною репетицією загальноєвропейської війни, вони також заклали основу думки про те, що Росія може і буде захищати своїх громадян за кордоном”, – вважає американський експерт.
“Після закінчення Олімпійських ігор, Москва буде вільно втілювати свої імперські фантазії, якщо ЄС і Вашингтон не зможуть діяти разом в Україні”, – підкреслює Бланк.
Він переконаний, що стримати апетити Москви може введення Заходом санкцій проти нинішнього українського уряду та надання Україні фінансової та політичної допомоги.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас