Мітингувальники звинуватили опозицію в "зливі Майдану" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мітингувальники звинуватили опозицію в "зливі Майдану"

Особисті фінанси
8639
У революції – зміни. За добу до закінчення дії закону про амністію мітингувальники розібрали частину барикад на Грушевського та розблокували Тернопільську, Івано-Франківську, Львівську та Полтавську обладміністрації, а також звільнили будівлю мерії, до якої вже сьогодні повинна в’їхати столична влада.
У відповідь генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що закон про амністію набирає чинності і з сьогоднішнього дня буде закрито 108 справ, а також від кримінальної відповідальності протягом місяця звільнять 268 активістів Майдану (їх звільнення з-під варти почалося ще в п’ятницю). Правда, свято взаємних поступок (до речі, перше з моменту початку протистояння) було затьмарене моторошним погромом, який влаштували в мерії перед звільненням, і вчорашніми витівками неонацистських угруповань, які не хотіли йти з будівлі. Крім того, багато активістів Майдану сприйняли компроміс з владою як «зраду справі революції».
Тож про заспокоєння пристрастей говорити поки що рано. Тим більше, що у вівторок очікується нове загострення – опозиція намагатиметься змінити Конституцію, і якщо не вийде, то знову загрожують ескалацією, під час якої, за словами Арсенія Яценюка, «рішення буде прийматися не в парламенті, а на вулиці». Хоча зараз вже важко сказати, наскільки ця загроза буде здійснена на практиці.
«НАРНІЯ ПРИЙДЕ, ПОРЯДОК НАВЕДЕ
Будівлю столичної мерії протестувальники вчора вранці передали під контроль представникам ОБСЄ, щоб ті потім передали його владі.
Однак пішли з будівлі далеко не всі. Залишилися близько сотні мітингувальників, які сказали, що не мають наміру підкорятися рішенням керівництва Майдану. У «Свободі» нам сказали, що це «неконтрольовані неонацисти», мовляв, вони виконували в мерії, під час її заняття революціонерами, охоронні функції, але так ні до кого і не приєдналися. «Свобода» свої зобов’язання виконала, – заявив нам нардеп Ігор Мірошниченко. – Ми передали будівлю мерії владі і залишили її. Хто там зараз залишився, ми не знаємо і за цих людей відповідальності не несемо. Нехай влада сама з ними розбирається». Нові «жителі» КМДА заявляли, що опозиція – безхребетні слиньки, які йдуть на поводу у влади, і називали себе «воїнами Нарнії». Активісти скандували: «Нарнія прийде, порядок наведе». Втім, на добрих героїв фантастичного фільму про Нарнію вони мало походили. Налаштовані були агресивно, багато хто здіймали руки в нацистському вітанні.
Але найбільше вразив журналістів, які в цей час увійшли в КМДА, вигляд будівлі зсередини – там у вихідні був влаштований погром. Повністю рознесли 3-й і 6-й поверхи, на відео видно, як люди в масках вибивають двері, п’ють спиртне. Хто це? Опозиція каже, що не знає. Мовляв, провокатори якісь. А на інтернет-форумах антимайданівців обговорюють, що люди, які громили КМДА, були раніше помічені серед угруповань Євромайдана.
ПЕРЕГОВОРИ ТРИВАЛИ ЧОТИРИ ГОДИНИ
До вечора ситуація знову загострилася – до КМДА підійшли кілька сотень самооборонівців Майдану, які сказали, що якщо протягом найближчих годин Генпрокуратура не оголосить амністію за всіма активістами, то вони знову захоплять будівлю. На переговори з генпрокурором Віктором Пшонкою вирушила делегація опозиції. Як повідомив «Вістям» Арсен Аваков, учасник переговорів, вони тривали близько чотирьох годин, і після довгих сперечань генпрокурор оголосив, що закон про амністію набув чинності і протягом місяця всі справи будуть закриті. Це було оголошено активістам перед КМДА, після чого ті залишили приміщення. Пішли і неонацисти, по ходу викрикуючи лайливі речівки на адресу «Свободи».
ГУБЕРНАТОРИ ПОВЕРНУТЬСЯ
Не залишилося мітингувальників і в раніше зайнятих Тернопільській, Івано-Франківській, Львівській і Полтавській ОДА. Лідери активістів закликали «своїх» розійтися. А вже сьогодні вранці до своїх кабінетів повинні повернутися губернатори.
Тим часом багато протестувальників не задоволені тим, що їх «попросили» з ОДА, і своїх керівників називають «запроданцями». «Злили майдан, злили людей, а самі відпочивають десь на Буковелі. За що ж люди гинули? Це повна поразка», – обурюється франківський активіст Роман.
ЖІНОЧА СОТНЯ НАЗВАЛА ОПОЗИЦІЮ ЗРАДНИКАМИ
Перша Незалежна жіноча сотня вчора відмовилася брати участь в 11-му Віче у столиці. Представниці об’єднання назвали лідерів опозиції зрадниками і виступили проти розбору барикад. «Ми не будемо брати участь в «двохсотому» віче, коли розбирають барикади, на яких загинули справжні воїни України, – сказала сотник Ірма Крат. Жіноча сотня – не єдині незадоволені рішенням звільнити КМДА. «Ми не для того стояли на Майдані і Грушевського, щоб так швидко здати всі завойовані позиції. Може, ми в очах Заходу і перестали виглядати екстремістами, але для влади наші поступки – тільки демонстрація слабкості і сигнал для переходу в наступ», – журився вчора активіст Михайло на вул. Грушевського.
Ольга Омельянчук, Ірина Касьянова, Олександра Харченко, Богдана Євсєєва
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас