Від девальвації гривні виграють лише виробники, яких усередині України залишилося небагато — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від девальвації гривні виграють лише виробники, яких усередині України залишилося небагато

Особисті фінанси
5908
Незважаючи на те, що гривні пророкували падіння і обвал ще восени минулого року, це сталося лише зараз. Різке падіння гривні зробить імпорт дорожчим і зменшить платоспроможність населення. Виграють від девальвації лише виробники, яких усередині країни залишилося не так вже й багато. Крім того, не виключено, що зараз поступово почне формуватися чорний ринок.
Протягом найближчих трьох тижнів має прояснитися доля української валюти: чи послідує ще один етап девальвації під тиском політики, або ослаблення гривні продовжиться поступово, без нервів, але на постійній основі. Якщо ситуація в політиці та економіці загостриться, курс гривні може втратити до 10%.
До кінця 2014 року долар може коштувати близько 8,6 грн, євро має всі шанси досягти рівня в 12 грн. Прогноз на півроку також негативний: гривня поки що залишиться під тиском, курс долара буде в коридорі 8,55-9,55 грн, відносно євро коридор ширший і передбачає межі 11,10-12,75 грн.
Основний сенс введених НБУ обмежень щодо валютних операцій – це заборона спекулянтам маніпулювати валютним курсом на міжбанківському ринку. Останнім часом масштаби спекулятивних атак на гривню на міжбанку зросли в рази, і дії НБУ зараз як не можна до речі.
Для стандартного роздрібного покупця нічого не зміниться: обмеження стосуються лише тих випадків, коли залучається або офшорна компанія, або будь-який інший сумнівний (а значить, схожий на спекулятивний) механізм. Компаніям, зайнятим у сегменті імпорту, теж ніхто не буде чинити перешкод, якщо тільки не будуть використовуватися якісь фіктивні схеми.
Механізм резервування гривні на шість банківських днів зараз лише очистить міжбанк від спекулянтів і стабілізує гривню.
Анна Бодрова, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас