Російський політолог назвав три варіанти розвитку подій в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський політолог назвав три варіанти розвитку подій в Україні

Казна та Політика
2913
Російський політолог Андрій Окара вважає найбільш реальним варіантом розвитку ситуації в Україні збереження патової ситуації, за якої опозиція не домовиться з Партією регіонів про зміну Конституції, а влада не може призначити свого прем’єра.
Таку думку він висловив в коментарі “Сегодня.ua”.
“Є три варіанти вирішення ситуації. Найбільш реальний – продовження пату, коли опозиція не може примусити ПР до Конституції 2004 (не кажучи вже про варіанти конституційних змін Кличка і Яценюка), влада не може поставити свого прем’єра, а Яценюк теж не погоджується, бо йому не дають самому сформувати весь Кабмін”, – сказав політолог.
На його думку, менш вірогідні інші варіанти розвитку подій – призначення прем’єра від влади і загострення кризи, або створення нової більшості в парламенті і повернення до Конституції-2004.
“Жорсткий – спроба ПР провести свого прем’єра, що може спричинити за собою загострення – початок бойових дій з боку революційних радикалів і точкові репресії з боку влади впливових лідерів протесту. Оптимістичний – нова більшість за участю депутатів від ПР (ситуативна), яка зробить те, що умовно можна назвати поверненням до Конституції 2004 року”, – вважає експерт.
Також політолог висловив думку, що в Сочі президенту України Віктору Януковичу дали зрозуміти, що новий транш фінансової допомоги Україна отримає від Росії тільки після вирішення ситуації з Майданом.
Відзначимо, що офіційні представники РФ раніше висловлювали думку, що наступний транш російського кредиту Україна отримає після формування Кабміну, або після розрахунку за газ.
Нагадаємо, питання складу нового Кабміну зайшло у глухий кут. Арсеній Яценюк готовий стати прем’єром, якщо весь уряд буде опозиційним. Але це не влаштовує владу: президент і більшість у Раді готові узгодити компромісний Кабмін за столом переговорів. Однак останній діалог президента з опозицією відбувся два тижні тому, а дата нового так і не призначена.
Фракції Верховної Ради поки не змогли узгодити проект змін до Конституції, який передбачає повернення до парламентсько-президентської форми правління. При цьому опозиційні фракції пропонують різні варіанти змін, а в Партії регіонів згодні на зміну Основного закону лише за повною процедурою, тобто не раніше осені.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас