Оптимальний курс гривні має бути 8,7 за $1 - екс-міністр фінансів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оптимальний курс гривні має бути 8,7 за $1 - екс-міністр фінансів

Валюта
3603
Реальних економічних підстав для різкого зростання курсу долара і, як наслідок, падіння гривні, на сьогодні в Україні немає. У цьому впевнений представник Громадянської ініціативи “Третя Українська Республіка” , екс-міністр фінансів, Ігор Уманський.
Він зазначив, що на ринку спостерігаються більш значні обсяги продажу валюти, ніж минулого місяця. На переконання І.Уманського, це говорить про те, що хтось свідомо активно починає виводити валюту з України.
“Це відбувається, швидше за все, завдяки фіктивним імпортним контрактам або зобов’язанням перед зовнішніми контрагентами. Відповідно до чинних нормативних актів НБУ, такі заявки на валюту не повинні задовольнятися банками. Однак окремі банківські установи активно їх виконують. Чомусь їх пропускає НБУ і дозволяє в таких обсягах торгувати валютою”, – звернув увагу представник “Третьої Української Республіки”.
При цьому він додав, що один з найбільших покупців валюти – НАК “Нафтогаз” – на ринок не виходив і валюту для розрахунків за газ не скуповував. Уманського дивують дії Нацбанку, який, з одного боку, дозволяє задовольняти ці, швидше за все, не зовсім легітимні заявки масової скупки валюти і, як наслідок, її виведення з країни, з іншого боку, НБУ не виходить на ринок і безпосередньо не відсікає ці заявки за рахунок власних можливостей і власної валюти, тобто не перекриває попит.
“У НБУ, крім прямої можливості вийти на ринок і просто “залити” його валютою, втамувати всі потреби та заявки також є адміністративні заходи, регуляторні механізми, які він може застосовувати до учасників ринку. У тому числі перевірки і допущення або недопущення тих чи інших заявок на міжбанківський валютний ринок”, – заявив представник “Третьої Української Республіки”.
Він застеріг, що ситуація може призвести до того, що не тільки валютні спекулянти скористаються нею.
“Сьогодні навіть м’ясо або овочі на ринках почали дорожчати начебто через зростання курсу долара. Безумовно, ціни на всі будуть рости з цієї ж причини. Тому уряду і НБУ необхідно терміново відреагувати на ситуацію, не виходити з казками про вину Майдану, а на насправді щось робити. Адже Нацбанк для цього має всі важелі та інструменти впливу”, – підкреслив Ігор Уманський.
Відповідаючи на запитання про оптимальний курсі гривні відносно долара, представник “Третьої Української Республіки” зазначив: і психологічно, і з точки зору необхідної девальвації гривні він повинен становити 8,7. Адже той курс, який на сьогодні є на міжбанківському валютному ринку (близько 9 гривень за долар), не зовсім відповідає реальній поточній економічній ситуації в Україні.
“Кілька років поспіль експерти закликали НБУ робити поступову м’яку девальвацію гривні по копійці на тиждень або по 10 копійок на місяць. Але до їхньої думки не прислухалися. Тому якщо зараз ситуацію не стабілізувати, то може початися паніка, люди масово підуть в обмінні пункти і просто “винесуть” банківські установи. При такому розвитку подій ніяких золотовалютних запасів не вистачить, щоб стабілізувати ситуацію в Україні”, – заявив І.Уманський.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас