Не було інфляції, бо не було... виробництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не було інфляції, бо не було... виробництва

Казна та Політика
643
У 2013 році ціни на продукти знизилися на 0,8%. Про це повідомив директор департаменту розвитку реального сектору економіки Мінекономрозвитку Олег Пендзин. «Цінова ситуація на споживчому ринку продовольства країни у січні—грудні 2013 року мала дефляційний характер. Так, при загальному зростанні споживчих цін за 12 місяців минулого року на 0,5% ціни на продукти харчування знизились на 0,8%», — сказав Пендзин.
Найбільше минулого року подешевшали фрукти — на 17,4%, крупи гречані — на 16,7%, олія соняшникова — на 8,5%, борошно пшеничне — на 6,4%. На 3,5% зменшилася ціна на рибу та рибопродукти і на 3,1% — на м’ясо та м’ясопродукти.
Ціни на хліб у І кварталі 2014 року будуть стабільними, прогнозує Пендзин. На це впливатимуть, перш за все, велика пропозиція продовольчих пшениці та жита, а також високі наявні запаси продовольчого зерна в державному інтервенційному фонді. В свою чергу стабільність ціни на м’ясо у найближчі кілька місяців забезпечить високий урожай зернових.
Водночас в Державному комітеті статистики України повідомляють, що індекс споживчих цін 2013 року, порівняно з 2012-м, знизився на 0,3%, зафіксували дефляцію на рівні 0,3% щодо 2012 року. «Інфляція в Україні у грудні 2013 року прискорилася до 0,5% порівняно з попереднім місяцем 2013 року в 0,2%», — повідомили у відомстві.
«День» поцікавився, як довго триватиме дефляційний процес у вітчизняній економіці і які чинники на це впливатимуть.
Андрій БЛІНОВ, економіст:
— На 2014 рік експерти очікують інфляцію на рівні 4%. Тобто, порівняно з минулим роком, дефляційним, у нас буде зростання споживчих цін. Ціни виробників промислових товарів зростуть ще швидше — на 5,5%.
Ми зафіксували інфляцію 2013 року, тому що мали спад виробництва. Як правило, така ситуація супроводжується відсутністю зростання цін.
Звичайно, є запитання до того, наскільки правильні обрахунки веде Держкомстат і наскільки правильні питомі ваги використовують в індексі споживчих цін. Адже, наприклад, загальновідомо, що ціна борщового набору, як ми рахували, минулого року зросла щонайменше на чверть. Хоча є й оцінки більш жорсткі — до 1,5 разу. Тобто ми бачимо, що в овочевій групі є зростання минулого року. Тому люди часто кажуть, що цієї дефляції не помічають. Але ми повинні розуміти, що є й інші речі. Наприклад, заморожені житлово-комунальні тарифи, минулого року практично не зростав ні бензин, ні інше пальне. Тобто може здатися, що індекс цін був справді близьким до нуля. Економіка так себе й почувала.
Проте цього року буде відносно невелике зростання цін. Це буде спричинено двома факторами. Перший — у нас очікується економічне зростання — на 1,5%. По-друге — на кінець року експерти прогнозують девальвацію. Ми її і зараз вже маємо. Тільки наразі вона спричинена політичними подіями, однак у будь-якому разі на кінець року аналітики бачили девальвацію як мінімум до рівня 8,4—8,5. До речі, прогнозований на кінець року рівень є навіть ліпшим, ніж нинішній. Проте, порівняно з початком року, це буде девальвація на майже 4%. Зрозуміло, що це підвищить ціну імпортного товару та товару, який номіновано в доларах.
Інфляційний процес відбувається вже зараз. Спочатку все починається з імпортних товарів, які купують конвертованою ціною з долара. Це вже можна побачити за цінами в інтернет-магазинах, де ціни конвертують за курсом долара, який вже зараз наближається до 9.
Марія Юзич
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас