У Китаї - війна ставок між інтернет-фондами та банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Китаї - війна ставок між інтернет-фондами та банками

Фондовий ринок
606
Найбільші банки в КНР встановили ставки за депозитами на максимальному рівні, дозволеному Народним банком Китаю, щоб боротися за клієнтів, яких переманюють електронні фонди грошового ринку.
Електронні фонди стали небезпечним конкурентом для традиційної банківської системи КНР. Ставки за депозитами в Китаї не встановлюються банками самостійно, а визначаються регулятором. Наприклад, строковий вклад на три місяці приносить 2,6% річних, а п’ятирічний депозит – 4,75%. Закон дозволяє банкам пропонувати ставки на 10 % вище, але Народний банк Китаю не рекомендує вдаватися до цього заходу.
В цей же час фонди грошового ринку, які беруть кошти під 5% річних і більше, запущені компаніями інтернет-платежів Alibaba Yu E Bao і Tencent, швидко переманюють клієнтів з традиційної банківської сфери.
Наприклад, приплив коштів у Yu E Bao торік йшов темпами 3 млн юанів ($495 тис.) щохвилини. Менше ніж за сім місяців фонд виріс до 250 млрд юанів, ставши найбільшим на території країни.
За підрахунками The Financial Times, на кожні 12 юанів, розміщених в традиційних банках, доводиться 1 юань, розміщений на рахунках Yu’E Bao. Приплив коштів у нові фінансові інструменти найближчим часом може прискоритися: про аналогічні продуктах замислюються в Baidu, якій належить найбільша в Піднебесній пошукова система, і в Tencent, яка володіє найпопулярнішим в країні сервісом повідомлень WeChat.
Традиційні банки намагаються утримати хоча б частину клієнтів: Bank of Communications підняв ставки до максимально дозволеного рівня для власників рахунків, що перевищують 30 тис. юанів. Bank of China вдався до аналогічного заходу, встановивши підвищені ставки для внесків, що перевищують 50 тис., 100 тис. і 200 тис. юанів на строк на один, три і п’ять років відповідно.
Подібні сервіси переманюють у банків клієнтів з невеликими і середніми доходами. Більш забезпечені люди вже кілька років прагнуть не зберігати кошти на низькодохідних депозитах, а користуватися спеціальними інвестиційними продуктами, які пропонують більш високу ставку.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас