Астрономи зняли "міжгалактичний газопровід", що поставляє холодний водень (ФОТО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астрономи зняли "міжгалактичний газопровід", що поставляє холодний водень (ФОТО)

Технології&Авто
4317
Американські астрономи за допомогою радіотелескопу Грін-Бенк виявили «міжгалактичний газопровід», яким холодний водень надходить в галактику NGC 6946 від її сателітних зоряних скупчень. Зображення опубліковано на сайті американської Національної радіоастрономічної обсерваторії, дослідження прийнято до друку в Astronomical Journal.
Галактика NGC 6946 розташована між сузір’ями Лебедя і Цефея і віддалена від Землі на 22 мільйони світлових років. Як показали ранні дослідження, її зоряне ядро оточене великим гало водню, характерним для галактик спірального типу.
Астрономи зняли "міжгалактичний газопровід", що поставляє холодний водень (ФОТО)
Нове дослідження показало, що між NGC 6946 і сусідніми галактиками (на зображенні їх видно праворуч), за межами гало, існує потік холодного, і через це практично непомітного водню. Виявити газовий потік стало можливим через високу чутливості телескопа Грін-Бенк. Це найбільший у світі радіотелескоп з параболічною рухомою антеною, діаметр якої становить 100 метрів. Телескоп розташований у спеціальній радіотихій зоні в Західній Вірджинії.
За словами вчених, водневий «газопровід» дозволяє пояснити високий рівень утворення нових зірок в галактиці NGC 6946. Водень є паливом для реакцій ядерного синтезу, що відбуваються в зірках; в старих галактиках, де запаси водню практично вичерпані, нових зірок практично не утворюється.
Потоки газу, що з’єднують різні галактики, астрономам вже вдавалося побачити і раніше. Так, в середині 2012 року той же телескоп Грін-Бенк дозволив зафіксувати наявність водневого містка між галактикою Андромеди і галактикою Трикутника.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас