США та ЄС втрачають вплив на Україну - New York Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США та ЄС втрачають вплив на Україну - New York Times

Казна та Політика
6373
Україна на межі виходу з-під контролю. Проєвропейський протест, що почався більше двох місяців тому на центральній площі Києва, розгорівся обширною, гнівною опозицією авторитарній політиці президента Віктора Януковича.
Якщо США і Європейський Союз хочуть підтримати мирне вирішення, вони зобов’язані використовувати свої важелі впливу негайно. В іншому випадку, ситуація може погіршитися, до моменту, коли Захід стане не більше, ніж глядачем, – пише New York Times.
З тих пір, як наприкінці листопада уряду Януковича не вдався перший розгін, він зволікав, застосовував силу, і тільки нещодавно запропонував політичний діалог.
Це не спрацювало. У той час, як уряд стягнув більше міліцейських сил в Київ, демонстранти втратили терпіння від безвихідного становища і атакували поліцейський кордон. Вони проігнорували заклики лідерів опозиції Віталія Кличка та Арсенія Яценюка зберігати мир. Зіткнення в Києві призвели до смерті кількох протестувальників і поранень сотень, а демонстрації поширилися по країні.
На знак розуміння хиткої природи свого становища, Янукович почав пропонувати поступки, включаючи озвучену в понеділок пропозицію анулювати закони, які проштовхнули парламент 16 січня, вони жорстко обмежували політичне інакомислення. Ці поступки могли б допомогти вирішити кризу місяць, або навіть два тижні тому. Однак зараз, уряд пропонує надто мало і занадто пізно. Навіть пропозиція відставки прем’єр-міністра Миколи Азарова, яка прозвучала у вівторок, здається, навряд чи задовольнить мітингувальників.
В “Анатомії революції” Крейн Бринтон, як відомо, зауважив, що революції змінюють помірних на радикалів, які потім опускаються до диктаторів. Вступає Україна в революційний етап, чи ні, але позиція поміркованих очевидно слабшає.
Якщо Захід шукає мирного врегулювання, яке поверне Україну на демократичний шлях до того, як спалахне масове насильство, зараз саме час діяти. Вашингтону і Брюсселю варто негайно скоординуватися в декількох заявах.
По-перше, посадові особи Сполучених Штатів та Європейського Союзу повинні чітко дати зрозуміти Януковичу, що він зобов’язаний утриматися від використання сили і серйозно вести переговори з метою знайти вихід з кризи. Це означає вийти за рамки його останніх пропозицій. Він зобов’язаний запропонувати спільний з опозицією контроль над органами національної безпеки. Йому необхідно забезпечити конкретні гарантії, що президентські вибори 2015 будуть вільними і чесними, включаючи той факт, що Кличко зможе брати участь, а колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко випустять з в’язниці.
По-друге, американські та європейські посадовці повинні прямо залучити внутрішнє коло Януковича і підкреслити, що ті зобов’язані діяти зараз, посприявши врегулюванню, або зіткнутися з візовими та фінансовими санкціями Заходу. Вашингтон зробив хороший перший крок 22 січня, коли заявив про скасування віз для осіб, пов’язаних з використанням сили. Потрібно додати фінансові санкції і також пригрозити націлитися на найближчих до Януковича людей, включаючи їх сім’ї, якщо вони не використовують свій вплив, з метою покінчити з кризою.
Європейський Союз повинен до цього приєднатися; саме в Європі українські олігархи, близькі до президента, тримають свої гроші, купують розкішні резиденції, їдуть на свята, і відсилають своїх дітей у школи.
Люди, такі як олігарх Ринат Ахметов, зобов’язані розуміти, що вони особисто зацікавлені в досягненні мирного, демократичного врегулювання.
По-третє, американські та європейські посадовці повинні змусити опозицію не передавлювати. Вони повинні залишити Януковичу шлях відступу. Він все ще може наказати міліції виступати проти демонстрантів. Хоча це, безсумнівно, прискорить його відставку, але може означати і більше кровопролиття, а також збільшення напруги в єдності України.
По-четверте, Європейський Союз вже зробив хороший крок, спорядивши Штефана Фюле, комісара Союзу з питань розширення, до Києва для посередництва між сторонами. Брюсселю необхідно зберігати в Києві команду високого рівня в період усієї кризи. Паралельно з цим, американські і європейські дипломати повинні виразно стежити за вулицями Києва: так уряду буде складніше ініціювати розгін, а опозиційним лідерам легше контролювати менш дисциплінованих мітингувальників.
По-п’яте, Вашингтону і Брюсселю необхідно узгоджене послання Москві. Захід повинен бути прозорим з президентом Володимиром Путіним щодо своїх дій. Європейські лідери повинні застерегти Путіна проти кроків, які можуть посилити кризу, таке послання також повинен відправити президент Обама. Путін повинен розуміти, що грубий підхід до України кине тінь на його надії провести Олімпійські Ігри 2014 року в Сочі в наступному місяці.
Західний вплив в Україні реальний, але обмежений і може згаснути.
Сполучені Штати і Європейський Союз повинні застосувати його негайно, інакше Захід виявить, що спостерігає, як Україна поступається зростаючому насильству, яке не в змозі зупинити.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас