Росія назвала віртуальну валюту Bitcoin "грошовим сурогатом" - і застерегла від її використання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія назвала віртуальну валюту Bitcoin "грошовим сурогатом" - і застерегла від її використання

Валюта
617
Банк Росії застерігає громадян РФ та компанії від використання віртуальних валют, зокрема, біткоїнів. Про це повідомляється в прес-релізі регулятора.
ЦБ відзначив, що відповідно до статті 27 ФЗ «Про Центральний банк Російської Федерації» випуск «грошових сурогатів» на території РФ заборонений. Регулятор відзначив, що операції з біткоїнами будуть віднесені до розряду сумнівних транзакцій.
Банк Росії нагадав, що за віртуальними валютами відсутнє забезпечення і юридично зобов’язані за ними економічні агенти. «Операції за ними [віртуальними валютами] носять спекулятивний характер, здійснюються на так званих “віртуальних біржах” і несуть високий ризик втрати вартості», – підкреслив ЦБ.
Крім того, як зазначив регулятор, компанії можуть ненавмисно опинитися учасниками угод з відмивання коштів, у зв’язку з тим, що випуском віртуальних валют займаються анонімні суб’єкти. У зв’язку з цим Банк Росії має намір розглядати надання російськими компаніями послуг з обміну біткоїнів на рублі і іноземну валюту як потенційну залученість у здійснення сумнівних операцій.
ЦБ вперше позначив позицію стосовно біткоїнів. Раніше зі схожими заявами виступали й інші регулятори. Нацбанк КНР, наприклад, заборонив своїм банкам використовувати віртуальну валюту, чим спровокував обвал курсу біткоїна на 50 відсотків. З пересторогою використання кріптовалюти виступали також ЦБ Франції, Індії та Естонії. Проте жоден з них не оголошував операції з біткоїном сумнівними.
24 січня голова Сбербанка Герман Греф висловився на захист віртуальної валюти. Керівник найбільшої в РФ фінорганізації розповів в інтерв’ю Bloomberg, що направив листи до Адміністрації президента, ЦБ і Міністерства фінансів з проханням не допустити обмежень розповсюдження електронних грошей.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас