Європа може лопнути в 2014 році - американський економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа може лопнути в 2014 році - американський економіст

Світ
1729
Професор економіки та політології в Каліфорнійському університеті в Берклі, а також колишній радник МВФ Баррі Айхенгрін заявив в інтерв’ю німецькому виданню Der Spiegel, що американська економіка вже оговталася від подій минулих років і починає зростати, а от європейська – ні. Про це, на думку американця, свідчить цілий ряд факторів.
Так, розповідає Айхенгрін, в США знижується податкове навантаження, у громадян стало більше грошових коштів, які вони можуть витрачати, американські компанії потроху збільшують обсяг інвестованих коштів, та й керівництво в самій Федеральній резервній системі США відноситься до економічного зростання позитивно. “ФРС, наприклад, вже почала скорочувати щомісячну купівлю позик, за допомогою яких вона стимулює економіку, і аж до теперішнього часу це проходило без будь-яких серйозних проблем”.
Що стосується економічних проблем в країнах, що розвиваються, то вони швидше викликані внутрішньополітичними проблемами, на зразок тих, що зараз спостерігаються в Туреччині або в Таїланді, або ж непродуктивним витрачанням грошових коштів, як, наприклад, у Бразилії, де для Чемпіонату світу з футболу були побудовані висококласні стадіони. Ці кошти, упевнений економіст, було б “набагато розумніше інвестувати в освіту”.
На закінчення Айхенгрін зазначив, що в США все ж зберігається ризик нових економічних бульбашок, але він є “і в Євросоюзі, зокрема – в європейських держпозиках”. “Тому про одужання європейської економіки говорити ще рано, – упевнений економіст. – Банківська криза ще не закінчилася, загальний фінансовий нагляд буде готовий лише через кілька років, економічне зростання також продовжує залишатися на слабкому рівні, та й, як показали недавні вибори в Європарламент, в Європі існує ще й політична криза”. “Можливо, Європа за допомогою часткових рішень і зможе пережити ще один рік, але також є ймовірність того, що в 2014 році все лопне в черговий раз”, – додав Айхенгрін.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас