Що потрібно, щоб врегулювати конфлікт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що потрібно, щоб врегулювати конфлікт

Казна та Політика
1253
25 січня, під час чергового раунду переговорів з врегулювання політичної кризи, лідери опозиції отримали пропозицію підключитися до його вирішення в новому статусі. Віктор Янукович запропонував лідеру фракції «Батьківщина» Арсенію Яценюку пост прем’єр-міністра, а Віталію Кличку – посаду віце-прем’єра з гуманітарних питань. «У разі згоди [Яценюка] зайняти пост прем’єр-міністра України президентом України буде прийнято рішення про відставку уряду», – сказала міністр юстиції Олена Лукаш.
Швидше за все, ця пропозиція була погоджена з представниками більшості у парламенті. «Так, була зустріч у президента з депутатами від Партії регіонів», – говорить нардеп Микола Джина. За його словами, вирішувати проблему потрібно було ще в листопаді-грудні, на поточному етапі відставка уряду – фактично є необхідністю. Також наприкінці минулого тижня Янукович зустрівся з представниками великого бізнесу, які теж наполягали на мирному вирішенні конфлікту
Пропозиція президента викликала міжнародний резонанс: «Правдивий поділ влади в Україні може забезпечити вільні вибори в 2015 році, конституційні зміни і європейські економічні реформи», – написав міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у Твіттері, зробивши ремарку: «тільки, якщо це правда».
Арсеній Яценюк та Віталій Кличко, коментуючи пропозицію Віктора Януковича, були куди менш конкретні, ніж закордонні політики. Якщо у опозиціонерів стояла мета залишити це питання відкритим, то вони її досягли – дискусії про те, чи була фраза Арсенія Яценюка про готовність опозиції «взяти на себе відповідальність за уряд», формальною згодою на пропозицію Віктора Януковича, не вщухають досі.
«Вважаю, лідери опозиційних фракцій добре розуміють, яку реакцію зустріне повідомлення про досягнення будь-яких домовленостей з Віктором Януковичем, – каже політичний експерт Євген Магда. – Є й інший фактор: за відставку уряду та затвердження нового прем’єра має проголосувати Верховна рада, що відбудеться не раніше 28 січня, тому вони не поспішають».
Лідери Майдану висловлюються більш конкретно. «Щоб говорити про те, щоб Майдан розійшовся, потрібна відставка уряду і Януковича», – наполягає народний депутат від «Батьківщини», комендант Євромайдана Андрій Парубій.
Валерій Пацкан, депутат від УДАРу, вважає, що для зниження рівня напруги в суспільстві владі потрібно зробити кілька кроків: звільнити затриманих за участь в акціях протесту, відправити уряд у відставку, повернутися до конституції 2004 року і покарати винних у розгоні мітингів. Реальний термін, що необхідний на підготовку юридично грамотних президентських виборів, він оцінює в півроку. «Оголошення кампанії – 90 днів, і час для її підготовки. Тобто, якщо будуть дострокові вибори президента, то вони можуть пройти у вересні-жовтні», – пояснює він.
Про необхідність йти на поступки говорять і в Партії регіонів. Необхідний мінімум, для того щоб розрядити обстановку, на думку Миколи Джиги – відставка уряду і скасування законів від 16 січня. «При переформуванні уряду потрібно врахувати вимоги опозиції. Я не буду говорити про відставку президента, тому що до виборів залишився рік, зараз це недоцільно», – підкреслює він.
Радикальне крило
Врегулювання конфлікту на рівні опозиції і влади все одно залишить незадоволеною частину людей на площі, впевнені експерти. «Тих, хто пішов на переговори, будуть звинувачувати в угодовстві, – констатує політолог Кость Бондаренко. – У кожному широкому русі є якась кількість радикалів». За його словами, ця категорія людей навряд чи погодиться розійтися, навіть якщо президент піде добровільно у відставку, якщо будуть оголошені дострокові вибори: «Люди не повірять, що це їхня перемога, і будуть продовжувати боротьбу заради боротьби».
Збільшити кількість людей, згодних на компроміс, могла б демонстрація досягнення взаєморозуміння на рівні президента і опозиції. «Наприклад, спільний брифінг президента і представників опозиції, на якому вони розкажуть про досягнуті домовленості, які включатимуть, серед іншого, скасування законів, прийнятих 16 січня», – каже Євген Магда. Наступним етапом має стати переформатування Кабміну і формування публічного, покрокового графіка виведення силових структур і людей з Майдану. «Я б не став говорити, що Януковича можна «видавити» тиском. Але й чекати, що люди просто так розійдуться – теж наївно», – пояснює він.
Географія протестів
Принципова відмінність останнього етапу протестного процесу – захоплення минулого тижня місцевих органів влади в регіонах.
У неділю правоохоронці спробували повернути контроль над облдержадміністраціями. Це вдалося зробити в Сумській і Черкаській областях. У Дніпропетровській і Запорізькій областях протестуючими були зроблені спроби штурму ОДА, які вдалося відбити. Зараз під контролем мітингувальників знаходяться будівлі ОДА в 10 областях: Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій, Волинській, Чернівецькій, Тернопільській, Рівненській, Вінницькій, Житомирській, Полтавській.
Станом на 21:00 26 січня під контроль мітингувальників перейшов уже десяток обладміністрацій. «Після перемоги адміністрації зможуть далі функціонувати», – стверджує Андрій Парубій. Юрій Михальчишин, член бюджетного комітету парламенту, запевнив Forbes, що ритмічності виплат соціальних платежів у зв’язку з новим статусом облдержадміністрацій нічого не загрожує.
Його колега по комітету, нардеп Оксана Калетник також вважає, що захоплення будівель само по собі не несе небезпеки, але проблема трансфертів все ж існує. «Питання не тільки в будівлях, це технічні моменти. Остаточно можна зламати систему трансфертів, коли зверху вниз будуть ламатися зв’язки», – каже Оксана Калетник. За її словами, перш ніж зруйнувати діючу систему, потрібно запропонувати адекватний варіант заміни і врахувати перехідний період. «Якщо такого плану немає, і добровільного переходу від однієї системи до іншої теж немає, починається хаос. Тому питання не в будівлях, а питання в тому, наскільки люди в системі на ключових позиціях – в казначействі, наприклад, – перестануть виконувати завдання, які прийняті на сьогоднішній момент», – резюмує вона.
Дарина Кравченко, Катерина Шумило, Анна Ковальчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас