Що буде з курсом гривні найближчим часом? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з курсом гривні найближчим часом?

7370
Cьогодні вранці курс гривні всього за кілька годин упав до 8,43 грн/$ 1 на Міжбанку. При цьому Національний банк України залишив офіційні курси гривні до iноземних валют на колишньому рівні – 7,99 грн/$ 1. В бюджеті ж на 2014 рік урядом закладено прогноз на рівні 8,5 грн/$ 1 – до прогнозованої верхньої межі залишилось всього нічого. Finance.ua з’ясував думку експертів – як далі розвиватиметься ситуація з курсом гривні і кому вигідне його коливання?
Головний економіст Dragon Capital Олена Білан не скидає із рахунків позитивний ефект від допомоги Росії: “Фінансова підтримка з боку Росії, зниження ціни на імпортований газ і відновлення експорту має істотно поліпшити стан платіжного балансу України в поточному році та дозволити НБУ підтримувати валютний курс без істотних втрат резервів”, – вважає вона.
“Динаміка резервів і валютного ринку буде в значній мірі залежати від фактичного обсягу російської фінансової допомоги, а також девальваційних очікувань населення і попиту на готівкову валюту в країні. Девальваційні очікування, як і раніше, представляють собою основний ризик для українського валютного ринку і курсу національної валюти”, – зазначила вона.
І зараз ці очікування мають усі підстави виправдатися. Відбувається природній процес цінового здешевлення гривні, вважає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. “Фундаментальні ризики залишаються, якщо ми подивимось на річні показники минулого року, то зовнішньоторговельний дефіцит надзвичайно високий, і боргові виплати теж. В цьому році боргові виплати будуть не на багато менші. Кошти, які отримані від Росії, вони короткострокові, тобто вони певним чином можуть зменшити короткостроковий тиск, але не зменшити фундаментальні основи”, – розповів Юрчишин.
“Зважаючи на ті невизначеності для розвитку економіки та і країни загалом, які зараз маються, і те, що увага населення і громадськості зорієнтована на політичні чинники, влада природнім чином менше звертає увагу на економічні, на коливання курсу, відпускаючи гривню”, – сказав експерт. Однак, ніяких надзвичайних ситуацій навколо курсу гривні не прогнозує: “Я не думаю, що станеться шок. З іншого боку слабка девальвація гривні може допомогти Україні збалансувати зовнішній дефіцит і зовнішні негаразди. Тому я не можу сказати, як довго такий тиск буде продовжуватися. Це існує внаслідок таких макроекономічних і фундаментальних основ. Але шокових змін я не очікую”.
Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає падіння курсу гривні реакцією на кризову ситуацію в політичному житті країни. “Валютний ринок подібний до нервової системи в економічному організмі. Це найбільш чутливий нерв, який першим і найбільш болісно реагує на кризові ситуації, при чому на кризові ситуації не лише економічні, але політичні. Саме зараз в Україні є гостра політична криза, навіть можна сказати, протистояння, і безумовно це дає реакцію на валютному ринку. А якби в нас функціонував повноцінний фондовий ринок, то ця реакція була б ще і на фондовому ринку. Хоча я не виключаю, що і там буде спостерігатись знецінення акцій українських компаній”, – сказав експерт.
Новак прогнозує, що падіння курсу гривні може зупинитися, якщо намітиться шлях до розв’язання конфлікту. “Щодня ми спостерігаємо девальвацію гривні і якщо в політичному протистоянні не буде з’являтись хоч якийсь обрій його припинення, то боюсь, що на валютному ринку може розпочатись справжня наростаюча паніка. Населення просто з метою захисту своїх заощаджень чи доходів всі вільні гривні буде намагатись поміняти на тверді валюти, які не знеціняться. Це природна реакція людини – захистити своє майно, свої доходи”, – вважає Новак.
Конкретного прогнозу про те, як низько може впасти гривня, зараз дати не можливо. “Тому що багато чого залежить і від наших банкірів. Тому що вони також люди і вони мають також активи, якщо вони зреагують подібним чином, як і населення, тоді девальвація буде відбуватись набагато швидше і набагато глибше. Поки що дуже сумнівно, що в 2014 році курс залишиться в межах прогнозу, який заклав уряд в бюджет 2014 року, тобто 8,5 грн/дол. Майже 100% можу сказати, що ми вийдемо за цю межу”, – зпрогнозував він.
Сценарій із штучним розхитуванням курсу гривні з метою перевірити чи стануть покупці валюти в паніці скуповувати долар за будь-якою ціною здається експертам малоімовірним. “Я не думаю, що в цьому є якийсь сенс, тому що на розхитуванні можуть виграти лише ті, хто грає на арбітражі, а зараз поведінка населення дуже обережна, хоча не виключено, що можливі панічні настрої”, – вважає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. З іншого боку, є певне адміністративне обмеження купівлі валюти населенням. Я не думаю, що є елемент такого розхитування, щоб перевірити, що він працює. Радше існуюче послаблення – це відображення тих фундаментальних основ, фундаментальних дисбалансів, які є в українській економіці, плюс певне відпускання, певна розрядка того тиску, який довго стримувався протягом останніх пару місяців або якщо брати довгостроковий період, то протягом останніх півтора року. Тому я не думаю, що саме іде мова про розхитування”, – підсумував Юрчишин.
Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що в розхитуванні курсу і девальвації гривн найбільше зацікавлені українські експортери: “Якщо продати продукти металургії чи хімії, наприклад, на якомусь ринку, умовно, за 100 млн. дол. по курсу 8 грн./дол – ви маєте 800 млн. грн., а по курсу навіть 8,3 ви маєте 830 млн. 30 млн. – з нічого, тільки на різниці курсу. А по курсу 8,5 – вже є 850 млн. за той самий об’єм продукції. Тому девальвація вигідна нашим експортерам”. Якщо є зацікавлена сторона, яка цілеспрямовано буде сприяти девальвації, то це експортери, тому що гривневий еквівалент об’єму проданої продукції буде більший, підсумував Новак.
Постільний режим і повний спокій – от що лікар прописав би курсу гривні, якби вона була пацієнтом. Однак, нові сутички на барикадах в центрі столиці цьому аж ніяк не сприяють.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас