Фізики навчилися перетворювати будь-яке скло в дисплей (ВІДЕО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фізики навчилися перетворювати будь-яке скло в дисплей (ВІДЕО)

Технології&Авто
4177
Інженери Массачусетського технологічного інституту розробили систему проекції зображення, завдяки якій будь-яку прозору поверхню можна перетворити на екран, що відображає. Опис технології опубліковано в журналі Nature Communications, коротко про неї можна прочитати на сайті інституту.
Суть нової технології полягає у використанні занурених у полімер наночастинок, які вибірково розсіюють світло тільки певної довжини хвилі. Для створення прототипу екрану вчені використовували частинки срібла з діаметром близько 60 нанометрів, які розсіюють синє світло.
Додавання невеликої кількості наночастинок на прозорість полімеру майже не впливає – за винятком, звичайно, світла тієї довжини хвилі, з якою частинки специфічно взаємодіють. Проектуючи на такий прозорий полімер світло проектора, можна побачити досить яскраве відбите монохромне зображення. Полімер з наночастинками можна робити у вигляді тонкої плівки, яка може перетворити на екран практично будь-яку прозору поверхню.
Незважаючи на те, що наночастки принципово взаємодіють тільки зі світлом однієї довжини хвилі, на основі цієї технології можна зробити і повнокольорові прозорі екрани. Для цього досить використовувати наночастинки трьох типів, які взаємодіють з червоним, синім і зеленим світлом. Цікаво, що при цьому екран все одно залишиться прозорим: відбиватися буде лише випромінювання в трьох вузьких смугах спектру, а решта світла буде проходити крізь екран.
Інженери вважають, що плівки з наночастинками, створені за цією технологією, зможуть перетворити на відображаючі екрани вікна будинків, скло автомобілів та інші великі прозорі поверхні. Існуючі технології накладення зображення або сильно знижують прозорість, або, як у призмовій системі Google Glass, вимагають суворого позиціонування спостерігача.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас