Штати не хочуть ділитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штати не хочуть ділитися

Світ
394
Китай закликав США вирішити проблему реформування квот МВФ після того, як конгрес вкотре не зміг схвалити необхідні для цього з боку Вашингтона кроки. Перерозподіл ролей всередині МВФ – відображення збільшеного впливу світу, що розвивається, в тому числі і Росії, кажуть експерти.
Китай закликав країни – члени Міжнародного валютного фонду дотримуватися своїх зобов’язань щодо реформування квот і всієї системи управління цією спеціалізованою установою ООН. Заява послідувала після того, як конгрес США цього тижня знову не зміг дійти компромісу з приводу нових умов фінансування МВФ. Не дивно, що американські законодавці відкладають рішення аж з 2010 року: перегляд квот країн-учасниць повинен зменшити вплив Сполучених Штатів у фонді і підвищити роль таких країн, як Китай, Бразилія, Індія і Росія.
Квота кожної країни визначається питомою вагою країни – члена організації у світовій економіці. Чим більша економіка, тим вища квота. Квота включає в себе максимальний розмір фінансових зобов’язань кожної держави перед МВФ, розмір кредиту, який вона має право отримати, і, відповідно, кількість голосів в управлінні фондом. Контрольний пакет голосів – у США, друга за обсягом квота – у Євросоюзу.
Претензія у зв’язку із затягуванням реформи прозвучала від імені прес-секретаря міністерства закордонних справ Китаю Хун Лея. Він нагадав, що реформа квот покликана надати економікам, що розвиваються, в першу чергу Китаю, Росії та іншим країнам БРІКС, більше прав в управлінні найбільшою міжнародною фінансовою організацією. Китай внаслідок реформи квот може стати третім за значимістю після США та ЄС держателем акцій фонду. Мінфін Індії також висловив розчарування відсутністю рішення про реформу через непослідовність американського конгресу. Неназваний чиновник мінфіну Південної Кореї висловив жаль у зв’язку з тим, що «пропонована реформа провалилася в конгресі в останню хвилину». Передбачається, що проблема буде винесена на рівень G20 в кінці січня, коли настане дедлайн з цього питання.
Російська Федерація вступила до МВФ 1 червня 1992 року. Головуючи в G20 торік, Москва намагалася вирішити проблему перезавантаження фонду, але безуспішно. «Ми як і раніше прихильні, разом з усіма членами МВФ, до досягнення згоди з формулою квот та завершення 15-го Спільного перегляду квот до січня 2014 року, як було вирішено на саміті в Сеулі і потім знову підтверджено в Канні, Лас-Кабос і Санкт-Петербурзі», – йдеться в підсумковому комюніке зустрічі міністрів фінансів і глав центробанків “групи двадцяти» у Вашингтоні в жовтні минулого року.
Рішення про створення МВФ було ухвалено США та країнами Європи в 1944 році з метою підтримки зростання світової економіки, міжнародної торгівлі та стабілізації курсу валют. Зараз членами МВФ є 188 країн. Фонд надає кредити при дефіциті платіжного балансу держави. Надання кредитів зазвичай супроводжується набором вимог у сфері економіки. МЗС Китаю висловився дипломатично, без зазначення країни, з вини якої гальмується реформа фінансової організації. Але фактично претензія була адресована найбільшому акціонерові фонду – Сполученим Штатам.
Рішення про реформу системи управління фондом було прийнято на зустрічі «великої двадцятки» восени 2009 року і затверджено МВФ в 2010 році.
Відповідно до цього рішення 6% квот передається економікам, що розвиваються, зокрема, за рахунок зниження частки країн Євросоюзу.
Але реформа не пройшла ратифікацію в парламентах кількох держав, і в першу чергу в США. У 2012 році Вашингтон відкладав реформу МВФ через президентську виборчу кампанію, торік конгрес був стурбований подоланням шатдауна.
Формальних перешкод на шляху реформи немає. Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард неодноразово виступала за прискорення ратифікації. «Я сподіваюся, що візьме гору розумний і здоровий підхід у вирішенні цієї проблеми», – заявила на цьому тижні вона, додавши, що Сполучені Штати як і раніше прихильні до ідеї підтримки МВФ і фонд не залишиться без фінансування з боку США. Втім, депутати від Республіканської партії не готові йти на поступки адміністрації Барака Обами. Деякі законодавці сумніваються з здібностях міжнародної фінансової організації ефективно стимулювати економічне зростання, пише агентство Reuters.
Діюча формула розрахунку квот в МВФ являє собою середньозважене значення ВВП (з вагою 50%), відкритості (30%), економічної мінливості (15) і міжнародних резервів (5%). Як саме буде переглядатися формула для розрахунку економічної ваги країни, невідомо. Але більшість пропозицій враховують нарощування частки ВВП. У найбільш кардинальних варіантах звучали пропозиції залишити єдиний показник – ВВП, кажуть експерти, опитані «Газетой.Ru».
«Перегляд квот давно назрів. Економіки країн БРІКС та інших країн, що розвиваються, дійсно помітно виросли, і реформа повинна закріпити справедливий розподіл повноважень в управлінні фондом», – говорить головний економіст і стратег Дойче-банку в Росії Ярослав Лисоволик.
Той факт, що в останні роки ринки, що розвиваються, знизили темпи зростання, не може служити приводом до відмови від реформи квот, вважає головний економіст Bank of America Merrill Lynch по Росії і СНД Володимир Осаковський. «Економічне зростання того ж Китаю сповільнюється вже кілька років поспіль, але ця країна буквально цього тижня була визнана найбільшою торговою державою, і її економіка значно зросла з того часу, коли утворився МВФ», – говорить Осаковський.
Росія зараз не потребує кредитів фонду, відзначають експерти. «Перезавантаження системи управління МВФ потрібне Росії для посилення своїх позицій у прийнятті рішень щодо фінансової допомоги іншим країнам», – підкреслює Лисоволик. На думку Осаковського, Міжнародний валютний фонд – дуже політизована структура. Кредити МВФ обумовлені не тільки економічними вимогами, а й політичними, оскільки консолідація бюджету, приватизація, стабілізація курсу національної валюти і навіть рівень тарифів на газ – це елементи великої політики.
«Якщо Росія хоче реалізувати інтеграційні проекти на пострадянському просторі, якщо ми боремося за лояльність України, Вірменії чи Казахстану, то посилення контролю за політичною компонентою в міжнародних фінансових інститутах вкрай бажане», – говорить Осаковський.
Рустем Фаляхов
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас