Експерти: Україна пішла російським або білоруським шляхом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна пішла російським або білоруським шляхом

Казна та Політика
862
Верховна Рала ухвалила в четвер, 16 січня низку суперечливих законів. Зокрема, в Україні введено кримінальну відповідальність за “екстремізм”, запроваджено жорсткішу відповідальність за проведення масових акцій та посилено покарання за блокування й захоплення державних або громадських будівель. Окрім того, запроваджено новий порядок реєстрації та діяльності громадських організацій. Організації, які отримують гроші чи майно від іноземних держав, віднині повинні реєструватися як “громадські об’єднання, що виконують функції іноземних агентів”.
Опитані DW експерти застерігають, що ухвалені закони спрямовані на придушення масових протестів, які тривають в Україні вже майже два місяці з вимогою відставки президента Віктора Януковича та уряду під керівництвом Миколи Азарова.
Покласти край протестам
Нові норми – це реакція українського керівництва на тривалі протести з метою покласти їм край, вважає експерт Німецького товариства зовнішньої політики Штефан Майстер. “Україна наслідує російську модель, яка реагує на суспільні зміни та зростаючу політизацію суспільства репресіями та обмеженням громадських ініціатив… При цьому ігнорується той факт, що масові демонстрації в Україні були організовані не з-за кордону, а суспільством”, – зауважив Майстер у розмові з DW.
На його думку, в державі зміцнюються авторитарні тенденції. Це ще більше ускладнить зближення України з ЄС у зримій перспективі. Імовірними наслідками “закручування гайок” експерт вважає радикалізацію суспільства та опозиції.
Російський або білоруський сценарій
Ухвалені закони свідчать і про те, що Янукович готує для себе російський чи навіть білоруський сценарій збереження влади, додає експерт Центру вивчення Східної Європи в університеті Бремена Гайко Пляйнес. Він нагадує, що президент Віктор Янукович “має менше 30 відсотків підтримки українців за актуальними опитуваннями громадської думки” і навряд чи зможе чесно виграти президентські вибори 2015 року. Прийняті парламентом норми німецький експерт назвав “відмовою України від вимог ЄС про демократизацію”.
“Вочевидь, Україна отримала від Росії не лише кредити, а й правову допомогу”, – констатував професор політології в Університеті Інсбрука (Австрія) Ґергард Манґотт. Українська влада, на його думку, не зможе виконувати нові закони, не вдаючись до насилля. Політолог натомість наголошує, що для врегулювання політичної напруги в країні потрібна чітка демократична стратегія, а не правові інструменти. А прийняті норми свідчать про те, що президент Янукович “не розуміє ситуації в країні”, підсумував експерт.
Роман Гончаренко, Аніта Грабська
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас