Bitcoin: як створити власну цифрову валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bitcoin: як створити власну цифрову валюту

Світ
2818
Не можу сказати напевно. Після використання власної валюти протягом трьох днів я зовсім впевнений, що світ, заснований на застосуванні Хернкойна, був би значно гірше. Можливо, ЗМІ звернули увагу на біткойн зовсім недавно, але насправді цифрова валюта не так давно відсвяткувала п’ятиріччя, при цьому її вартість досягла приблизно 1000 доларів за монету. Біткойн – це не єдина кріптовалюта, яка призначена для управління усіма іншими подібними валютами, оскільки будь-яка людина може створити власну версію. Код, що лежить в основі валюти, випускається за так званою ліцензією з відкритим вихідним кодом. Будь-хто з нас може самостійно використовувати його і змінювати будь-який необхідний аспект для створення абсолютно нової валюти. За останні кілька років створено цілий клас альтернативних кріптовалют, заснованих на фундаментальних аспектах біткойна. Перша і найбільша з альтернативних монет під назвою Лайткойн створена в 2011 р. для усунення наявних недоліків протоколу Біткойн.
Для Лайткойна набагато складніше створити спеціалізоване “видобувне” обладнання, що, за словами розробників, не дає кільком великим “гірникам” отримати контроль над ситуацією. Крім того, кліринг платежів здійснюється швидше, а максимальна кількість лайткойнів значно більша – 84 мільйонів. З листопада 2011 лайткойн, фактично мав таку ж вартість, що і біткойн, але в грудні минулого року вона різко підскочила. За день вартість лайткойна збільшилася в 10 разів, а його загальна ринкова капіталізація зараз становить 623 млн. доларів – близько 16% від капіталізації його прародителя.
Нічого собі, справжня кріптовалюта
Судячи з однієї тільки уваги з боку преси, Лайткойн безсумнівно знаходиться в тіні іншої набагато привабливішої альтернативної монети: Догкойна. Якщо для пояснення переваг Лайткойна над Біткойном необхідно добре розібратися в кріптовалютах, доцільність продажу Догкойна пояснюється більш простим аргументом: на лицьовій стороні монети зображена собака породи сіба-іну. Якщо поставитися до цього серйозно, то це тріумф маркетингу. Звичайний користувач цієї загальнодоступної області практично не може розібратися в даних альтернативах, але подивіться на найпопулярніший мем 2013 р. – «Doge». (Для тих, хто не знає – це мем, що включає зображення собаки сіба-іну і яскравий, забавний текст, який висловлює думки тварини: «Нічого собі. Справжній Інтернет. Як все складно»). Але звичайно не слід ставитися до цього серйозно: Догкойн – жартівлива валюта, орієнтована на тих, кому її вид здасться смішним. І це спрацювало – загальна вартість Догкойнів в обороті зараз становить майже 7 млн. доларів, завдяки чому вона посідає 16 місце за цінністю серед існуючих альтернативних монет. Якщо здавалося, що Догкойн став кульмінацією безумства, пов’язаного з альтернативними монетами, то недавні новини про те, що кілька кодувальників готуються запустити валюту, засновану на імені Каньє Уеста, (звісно під назвою Койньє Уест), доводять, що ця ідея має продовження.
Як створити власні гроші, щоб потішити марнославство
Отже, я, звичайно ж, хотів діяти. Пора було запускати Хернкойн. Однак виявилося, що клонувати біткойн складніше, ніж здається. Хоча в основі валюти лежить відкритий вихідний код, це не означає, що розробники просто залишили нам відповідний файл, в якому можна змінити кілька кодових рядків і створити абсолютно нову валюту. Щоб почати роботу, потрібно мати хороші знання в області програмування: технічному співзасновнику Догкойна, розробнику ПО з Портленда, довелося кілька днів серйозно попрацювати, щоб запустити цю валюту. Я не сподівався самостійно створити Хернкойн. Для цього була потрібна допомога у програмуванні на мові Сі. На щастя, на допомогу прийшов Метт Коралло, розробник біткойнів з великим досвідом. Нещодавно він відкрив шлях до сервісу Coingen.io, що дозволяє будь-якій людині створити версію біткойнів за 0,01 BTC (приблизно 10 доларів). Завдяки інструментам Коралло робота займає всього кілька хвилин. Вам знадобиться кілька біткойнів. Для створення власної альтернативної монети вам потрібно 0,01 BTC, але якщо у вас серйозні наміри, то ви можете витратити ще 0,1 BTC для отримання вихідного коду. Хоча… якщо ви дійсно серйозно налаштовані, то, можливо, захочете найняти справжнього програміста для кодування своїх грошей. Виготовте монету з урахуванням власних потреб. Сервіс Coingen.io дозволяє обрати назву і логотип, а потім змінювати початкові параметри біткойнів так, як ви вважаєте за потрібне. Ви можете вказати, скільки біткойнів потрібно виплачувати в якості винагороди за “здобич”. Але знову ж, якщо у вас власна думка щодо такого роду речей, можливо, стандартні кріптомонети не для вас. Завантажте свою монету. На жаль, вона буде працювати тільки в ОС Windows або Linux; але потрібно лише запустити готове ПЗ. Я залишу вам найскладніше – пошук охочих використовувати вашу валюту. Я не зміг встояти. Кілька секунд в редакторі зображень, і Хернкойн готовий. Підтримуючи тему марнославства, я створив початкові параметри монети виходячи з послідовності чисел мого імені. Так, наприклад, кілька перших «здобутих» блоків принесуть комп’ютеру-майнеру 112524 монет – це означає ім’я Алекс, виражене в числах, 1 – А, 12 – Л і т.д. Після оформлення платежу я отримав необхідні інструменти для роботи Хернкойна.
Демократія і валюта
Звичайно, це безглуздо, але за поширенням альтернативних монет криється одна важлива обставина. Для прихильників біткойнів вони означають демократичну основу валюти – демократію, більш справедливу, ніж безвідповідальні центральні банки, що випускають валюту в реальному світі. «Біткойн дозволяє досягти згоди серед більшості», – говорить Майк Хирн, розробник валюти. Займаючись економікою і використовуючи ПЗ або обираючи альтернативні монети, ви, по суті, визначаєте, як повинна працювати валюта… Звичайно, ми б хотіли, щоб біткойн був досконалим. Якщо багато людей почнуть використовувати альтернативну монету, потрібно удосконалити біткойн, щоб він не поступався альтернативам. «Потрібно пам’ятати, що існуючі валюти повністю контролюються приватними банками, – додає він. У більшості країн центральний банк – це не демократичний інститут або інститут, контрольований державою. Насправді, в цьому весь їх зміст. Банк Англії отримав незалежність саме тому, що політики знали, що їм не можна доручити друк грошей».
При такому підході Лайткойн є конкурентом біткойна, дозволяючи користувачам голосувати своїми гаманцями в буквальному сенсі: якщо вони віддають перевагу переваги Лайткойна, вони можуть купувати цю валюту, і якщо її буде використовувати занадто багато людей, біткойну доведеться піти на поступки. Хернкойн не забезпечує подібні поліпшення. Навпаки, ця валюта в основному зосереджена на моєму обличчі та імені. У підсумку, здається, її запуск пов’язаний з труднощами. Я періодично займався видобутком Хернкойнів протягом двох днів, і крім сильного нагрівання ноутбука майже нічого не відбувалося. Ну, я накопичив кілька мільйонів Хернкойнів, але не більше того. Більше ніхто не підключився до моєї мережі, і, отже, мої гроші можуть існувати на комп’ютері, як текстовий файл з написом «Алекс Херн дійсно дуже багатий».
Звичайно це посередня альтернатива. Відносно біткойна питання в тому, чи знизить можливість створювати альтернативи подібні Лайткойну (Хернкойну) відповідальність тих, хто контролює валюту, за активне управління економікою на основі біткойна, подібно до того, що ми вимагаємо від центральних банків. Якби Банк Англії опублікував дані, що показують, що кількісне ослаблення не сприяє зростанню економіки, ми б не кинулися переїжджати до Франції, раз нам не подобається його стиль управління.
Автор науково-фантастичних книг Чарлі Стросс у творі під назвою «Чому я хочу, щоб Біткойн згорів у вогні» пише: «Здається, що Біткойн розроблений для руйнування центральних банків, відповідальних за валютну політику і друк грошей, в дусі лібертаріанства». Економіст Пол Кругман зі схваленням поставився до ідей Стросса і процитував їх у своїй роботі під назвою «Біткойн – це зло». Для деяких нездатність біткойна реагувати на економічні події, як це роблять керовані валюти, – це однозначно перевага. Модель біткойна, вважають вони, не тільки демократичніша, але і надійніша. Хоча центральні банки не демократичні і безвідповідальні, вони, тим не менш, управляються людьми, на яких можна вчиняти великий тиск. Нещодавно ми побачили це на прикладі євро… Політики підняли великий шум серед громадськості, поклавши відповідальність за руйнування євро особисто на Маріо Драгі, і, врешті-решт, він здався.
«Тому зараз у нас гірший з світів».
Алекс Херн, The Guardian
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас