Експерти США: Росія в якості голови G8 допоможе співпраці між країнами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти США: Росія в якості голови G8 допоможе співпраці між країнами

Світ
238
Росія може запропонувати “вісімці” робочу порядку денного, яка відповідатиме спільним інтересам і дозволить розширити співпрацю між провідними країнами світу у низці важливих областей, включаючи економіку. Таку думку висловив провідний експерт вашингтонського Фонду “Спадщина” з питань Росії, Євразії та міжнародної енергетичної політики Аріель Коен.
Коментуючи майбутнє з січня 2014 року головування Росії у Групі восьми, він зазначив, що потенційно у Москви “є два варіанти дій: використовувати порядок денний для конфронтації або шукати точки дотику і спільно розробити підходи до наболілих проблем”.
“Якщо Росія піде другим шляхом, то адміністрація Барака Обами, безумовно, буде це вітати, оскільки вона абсолютно не знаходиться в конфронтаційному модусі стосовно Росії”, – упевнений експерт.
Коен також вважає, що економіка, як і в попередні роки, залишиться головною темою нарад неформального клубу провідних світових держав. Для “вісімки”, зазначив він, як і раніше важливі такі проблеми, як зменшення витратних статей бюджетів, запобігання інфляційних процесів, зміцнення валют, скорочення національного боргу і бюджетних дефіцитів, а також зростання економіки.
На думку експерта, ще один дуже важливий момент і для Росії, і для “вісімки” в цілому – це спільні зусилля в боротьбі з тероризмом і радикальним ісламізмом. “Росія має право включити цю тему до пріоритетних, а “вісімка” може багато зробити для розвитку співпраці в цій області”, – сказав Коен.
Він також вважає, що в період російського головування в Групі восьми доцільно було б обговорити спільні зусилля щодо запобігання погіршенню ситуації в Центральній Азії після виведення основної частини військ США і НАТО з Афганістану до кінця 2014 року. “Для Росії це дуже важливо, оскільки вона головна країна, що має як формальні, так і неформальні зобов’язання щодо забезпечення безпеки на пострадянському просторі в Центральній Азії”, – зазначив Коен.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас