5 гарантій "стабільності" для гривні - думка банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 гарантій "стабільності" для гривні - думка банкірів

Валюта
3484
Радник голови НБУ Валерій Литвицький дав позитивний прогноз майбутнього нашої економіки на 2014 рік. Міжнародні резерви зростатимуть, а країна без проблем розрахується з боргами. Стабільними залишаться і ціни, і курс національної валюти.
Експерти Незалежної асоціації банків підтвердили: приводу для занепокоєння немає. Події грудня нададуть підтримку як валютному курсу, так і економіці в цілому. І навели 5 гарантій стабільності.
1. Країна зберегла багатовекторну економічну політику, яка дозволяє використовувати найбільше коло можливостей. Підписання стратегічних угод з РФ і Китаєм може стимулювати розвиток окремих галузей економіки. При цьому Україна продовжує переговори з поліпшення кооперації з ЄС і США.
2. Країна цілком може впоратися зі своїми борговими зобов’язаннями. Зовнішній борг країни не перевищує 300 млрд грн. При цьому ВВП країни перевалив за 1,4 трлн грн. Обсяг золотовалютних резервів становить $18,8 млрд дол США, що майже в 2,3 рази перевищує прогнозний обсяг платежів протягом найближчого року.
3. Значне зниження ціни на російський газ стимулює додатковий попит на нього з боку підприємств, що суттєво поліпшить баланс НАК «Нафтогаз». Завдяки цьому підвищиться збалансованість держбюджету. Падіння ціни скоротить відтік валюти і знизить попит на неї всередині країни.
4. Незважаючи на те, що долар США і євро є основними світовими валютами, стан європейської і американської економіки не вселяє оптимізму і, на думку експертів, далекий від ідеалу. Тому варто очікувати, що курс цих валют може піддаватися суттєвим коливанням.
5. Завдяки заходам, які вживали НБУ і уряд, вдалося знизити залежність економіки від долара. Крім того, зниженню популярності долара сприяє серйозна різниця у відсоткових ставках за гривневими і валютними депозитами.
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас