НБУ буде використовувати "заспокійливі" засоби для валютних спекулянтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ буде використовувати "заспокійливі" засоби для валютних спекулянтів

Валюта
2103
Національний банк допускає незначні коливання курсу гривні в прийнятних межах і готовий до відбиття спекулятивних атак – заявив Валерій Литвицький, керівник групи радників голови НБУ.
«… Коливання курсу можуть бути в обидві сторони. Можливо як посилення, так і послаблення обмінного курсу. Якщо ж на ринку домінуватимуть ситуативні чинники, а також імпульсивні дії спекулятивного походження, Нацбанк буде використовувати свої «заспокійливі» засоби – інструменти економічного та нормативного впливу на ситуацію на валютному ринку», – сказав Литвицький.
Він додав, що фундаментальних причин для суттєвих відхилень курсу гривня-долар зараз немає. НБУ очікує припливу валюти на ринок за рахунок активізації інвестиційної діяльності, притоку зовнішнього боргового фінансування, а також внаслідок пожвавлення економічної діяльності. Нинішній рік Україна закінчить з профіцитом зведеного платіжного балансу.
«Швидше за все, за підсумками року Україна отримає профіцит зведеного платіжного балансу в кілька сотень мільйонів доларів США. За десять місяців 2013 року профіцит платіжного балансу (тобто чистий приплив капіталу) становить більше $1 млрд. Рік тому за аналогічний період дефіцит зведеного платіжного балансу (тобто чистий відтік капіталу) становив $2,8 млрд.
Найбільший приплив капіталу поки що дають іноземні інвестиції – $4,3 млрд., кредити і облігації – $2,8 млрд. Думаю, такий стан збережеться до кінця року. Можливо, що й за статтею «інший капітал» буде приплив, особливо за рахунок скорочення відтоку готівкової валюти поза банками», – сказав Литвицький.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас