У РФ почалася "зачистка банків": ЦБ відкликав ліцензію ще у 3 банківских установ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У РФ почалася "зачистка банків": ЦБ відкликав ліцензію ще у 3 банківских установ

Фондовий ринок
1641
Центробанк 13 грудня відкликав ліцензії у Банку проектного фінансування, Інвестбанку і Смоленського банку. Про це повідомляється в матеріалах регулятора.
Відкликання ліцензії у Інвестбанку пояснюється порушенням норм ЦБ і законів, в тому числі наданням недостовірної звітності. Регулятор зазначив, що в останні дні роботи фінорганізація відчувала труднощі під час виконання зобов’язань у зв’язку з низькою якістю активів.
У головному офісі Інвестбанку 10 грудня проводилася виїмка документів. У зв’язку зі слідчими заходами офіс в цей день не працював. Згодом у фінорганізації повідомили, що вироблялася виїмка документів, які мають відношення до роботи низки юридичних осіб – клієнтів банку.
Позбавлення дозволу на роботу БПФ регулятор пояснив також порушенням законів і нездатністю задовольнити вимоги кредиторів. Причина незадовільного фінансового стану банку – низька якість активів в силу високоризикованої кредитної політики, зазначив ЦБ. Також повідомляється, що БПФ був залучений до проведення сумнівних операцій.
Раніше у БПФ виникли труднощі з ліквідністю у зв’язку із закриттям Майстер – банку, який надавав організації послуги процесингу. На тлі паніки вкладники почали забирати з БПФ свої кошти. Через труднощі з ліквідністю банк призупинив роботу декількох відділень. 4 грудня БПФ звернувся в ЦБ з проханням про надання ломбардного кредиту. Через два дні регулятор почав перевірку банку.
Смоленський банк позбувся ліцензії з тих самих причин, що і ШПФ. Фінорганізація призупинила роботу 6 грудня. Банк, який також постраждав від відкликання ліцензії у Майстер-банку, звернувся за допомогою до ЦБ. Регулятор відмовився від санації за низької якості активів організації. Крім того, як зазначив ЦБ, Смоленський банк займався операціями, спрямованими на виведення активів.
БПФ, Інвестбанк і Смоленський банк стали 25-м, 26-м і 27-м банками, які позбулися ліцензій у другій половині цього року, після того як новий голова ЦБ Ельвіра Набіулліна вступила на посаду. Для порівняння, за першу половину року було відкликано лише три ліцензії. Кількість відкликаних дозволів на банківську діяльність протягом попередніх кількох років становило в середньому близько 30 ліцензій.
Всі три банки є учасниками системи страхування вкладів. Обсяг депозитів фізосіб в БПФ становить 16 мільярдів рублів, в Смоленськом банку – майже 14 мільярдів рублів, в Інвестбанку – 39 мільярдів рублів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас